Haarverzorging tips

Haaruitval
Elke dag vallen bij de mens een aantal haren uit. Als er sprake is van em. stige uitval die tot kaalheid leidt, kan het bezoek aan een dermatoloog zinvol zijn. Tijdelijke haaruitval kan vele oorzaken hebben: hoge koorts, ziekte, medicijnen, bestraling, gebrek aan bepaalde soorten voedsel, tekort of teveel aan hormonen of een te sterk gebruik van chemicaliën in de haarcosmetica.

Haarverzorging: föhnen
Houd tijdens het föhnen van uw haar de föhn steeds ongeveer 15 cm van uw haar verwijderd! Dichterbij kan de föhn uw haar uitdrogen of zelfs verschroeien. Het gebruik van een föhnborstel geeft uw haar extra soepelheid en luchtigheid.
Hoe gaat u te werk: met de föhnborstel borstelt u het haar naar voren. In de nek begint u dan met droog blazen. Borstel het nog vochtige haar in model; u kunt nu lokken en golven maken, of juist krullend haar glad borstelen. Splits het haar met de steel van de kam of met de vingers in strengen en blaas deze droog van boven naar beneden. Licht vervolgens de haarstrengen een voor een op en föhn ze van onderen goed droog. Begin daarbij met de onderste lagen en werk zo naar het bovenhaar. Hierna borstelt u de onderlaag van het haar op uw achterhoofd (de richting hangt af van het gewenste kapsel). Ten slotte droogt u het haar aan de voorkant. U kunt uw haar meer ‘body’, meer volume geven, door het tegen de richting waarin het moet vallen te borstelen.

Haarverzorging: klachten
Uw haar kan door een aantal oorzaken worden aangetast. Het is altijd verstandig in deze gevallen een deskundige (een goede kapper of de huisarts) om raad te vragen.

Haaruitval
Haaruitval kan in de eerste plaats het gevolg zijn van een verkeerd voedingspatroon.
Ook een te strak kapsel, zoals een paardestaart of te strak ingezette krulspelden, veroorzaakt op den duur haarverlies.

Vrouwen lijden soms enige weken na een bevalling aan haaruitval. Bestraling, bepaald medicijnengebruik, een ziekte gepaard gaande met veel koorts, zijn andere mogelijke oorzaken van het verlies van haar.
Haarverlies en kale plekken als gevolg van nerveus draaien en plukken aan het haar, herstellen zich in de meeste gevallen. Uw gehele haardos vernieuwt zich geleidelijk in een periode van ongeveer 7 jaar.

Kaalheid bij mannen
Wanneer en hoe snel een man kaal wordt, is een zaak van erfelijke factoren (zowel van vaders als van moeders kant). Kaalheid kan wel mede veroorzaakt worden door het mannelijke geslachtshormoon testosteron.
Ondanks andere beweringen, zijn er nog steeds geen preparaten te krijgen die natuurlijke en erfelijk bepaalde kaalheid tegengaan.

Roos
Een overmatige vorming van huidschilfertjes (dode cellen) onder het hoofdhaar.

Gespleten haar
Weerbarstig, klittend haar met gespleten punten is meestal het gevolg van te vaak permanenten of te sterk bleken. Helaas kunt u er niets anders tegen doen, dan de punten door de kapper laten wegknippen.

Luis
Hoofdluis is een klein parasitair insekt, dat op de menselijke hoofdhuid leeft, en eitjes (neten) legt, die zich aan de haren vastkleven.

Haarverzorging: voedsel
Mooier haar door verstandig eten
Uw haargroei en de conditie van uw haar zijn niet alleen bepaald door erfelijke aanleg, maar ook door een doelmatige voeding. Dit wordt pijnlijk duidelijk aangetoond in landen waar hongersnood heerst. De mensen daar lijden vaak aan een ernstig tekort aan eiwitten, waardoor erge haaruitval optreedt. Men signaleert dit verschijnsel soms ook bij mensen die plotseling drastisch gaan afslanken.
Ook een ijzertekort in het lichaam kan leiden tot haarverlies. Dit komt bij ons in het Westen vooral voor bij vrouwen. Een tekort aan ijzer in het bloed wordt veroorzaakt door een dieet met te weinig vlees, eieren, granen en bonen. Ook vers fruit en groenten zijn nodig, omdat vitamine C het lichaam in staat stelt ijzer op te nemen.

Haarverzorging: wassen
Verzorg uw haar met iedere wasbeurt
De hoofdhuid scheidt, net als de rest van de huid, schilfertjes en vet af, die moeten worden weggewassen. Hoe vaak u haar en hoofdhuid moet wassen, hangt af van de vetheid van de huid en van het feit of u al dan niet in een vuile omgeving werkt. Door stof en dampen in bepaalde industrieën en werkplaatsen, maar ook door bijvoorbeeld vettige dampen in de keuken, wordt haar veel sneller vuil dan op een kantoor. Voor veel mensen is het echter voldoende eenmaal per week het haar te wassen.
Was uw haar nooit met gewone zeep, gebruik een shampoo. Een goede shampoo is ook meer een haarverzorgingsmiddel, dan een wasmiddel.
Het is aan te bevelen uw haar voordat u het gaat wassen regen de natuurlijke groeirichting in te borstelen. Vooral goed voor wie aan haaruitval lijdt. Door deze methode wordt een teveel aan talg door de haarspiertjes uit de haarzakjes gedrukt.
Gebruik altijd lauwwarm water. Na het wassen heel goed uitspoelen, totdat echt alle shampooresten verdwenen zijn. Het afdrogen moet niet te stevig gebeuren, vooral niet wanneer uw haar geverfd of gebleekt is, het verliest dan gemakkelijk zijn spankracht.
Zogenaamde haarverzachters, -crèmes en -oliën, hebben onder meer zin als de buitenste laag van uw haar beschadigd is. Genoemde middelen leggen als het ware een dun filmpje om iedere haar, zodat uw kapsel zachter wordt en er voller zal uitzien.

Geef een reactie