Handbal

Handbal is een populaire en heel levendige sport, voor twee zeventallen. Het is een balspel, dat voornamelijk in de zaal wordt beoefend. Het speelveld is zo’n 20 m breed en 40 m lang. Aan de korte kanten staan de doelen, deze zijn 3 m breed en 2 m hoog.

Het team dat in balbezit is, zal aanvallen. De spelers proberen daarbij, elkaar de bal toespelend en dribbelend, in een ideale schietpositie te komen en dan de bal in het vijandelijke doel te gooien. Het verdedigende team zal zich rond het eigen doelgebied verzamelen, en de tegenstanders verhinderen op doel te schieten.
handbal

De veldspelers mogen de bal alleen raken met de handen, armen, de romp en het hoofd. Alleen de keeper mag de bal ook stoppen met benen en voeten; het weer in het spel brengen van de bal moet hij echter doen door middel van gooien.

Zoals bij het alom bekende voetbal, kent handbal ook de inworp, de hoekworp (corner), de vrije worp en de strafworp (penalty).
De speelduur voor heren is 2 X 30 minuten en voor dames 2 X 25 minuten, in beide gevallen onderbroken door een pauze (‘de rust’).