Handverzorging

HandverzorgingWeinig lichaamsdelen hebben zoveel te verduren als onze handen. Vooral van mensen die ruwen vuil werk doen en niet te vergeten de handen van de huisvrouw! Handen worden blootgesteld aan allerlei vormen van slijtage, aan weer en wind aan vocht, chemicaliën en diverse infectiehaarden. Toch zijn de meeste mensen niet geneigd de nodige zorg aan hun handen te besteden.

Voor een goede, dagelijkse hygiëne moet u de handen schoon en bacterievrij houden. Het voortdurend gebruik van (koud) water en zeep kan de hoornlaag van de huid afbreken. Dit kan dan leiden tot schilfering kloofjes. een zal er eerder last van hebben dan de ander. Was uw handen bij voorkeur met lauw water en ongeparfumeerde zeep. Niet te hardhandig afdrogen is ook van belang. Wanneer u merkt dat uw handen extra gevoelig zijn voor bepaalde stoffen (bijvoorbeeld afwasmiddelen, bleekprodukten, shampoo) is het goed ze zoveel mogelijk te beschermen met huishoudhandschoenen. Draag deze handschoenen bij voorkeur echter nooit langer dan 10 à 15 minuten achtereen, er komt ongemerkt toch vuil en transpiratievocht in. Als het dragen van zulke handschoenen te lastig is (bijvoorbeeld voor een automonteur), is het aan te raden een beschermende handcrème toe te passen.

In extreme gevallen kunnen zeep en allerlei reinigingsmiddelen tot eczeem leiden. Eczeem kunt u ook krijgen als gevolg van een allergie voor bepaalde zaken. Het is in dit geval van groot belang dat u de kwaal laat behandelen door de huisarts of een huidspecialist.
Als bepaalde delen van uw handen voortdurend blootstaan aan druk of wrijving, treedt verdikking van de huid -dus eeltvorming -op. Normaal behoeft het niet verwijderd te worden. Bij ontsteking, barsten, overmatige jeuk van de eeltplekken is het goed toch even de arts te raadplegen.

Onder invloed van de ultraviolette zonnestraling kunnen op de rug van de hand bruine vlekken, zogenaamde pigmentvlekken, ontstaan. Vooral wanneer ze tot wratachtige plekken vergroeien, is behandeling door de dokter wenselijk.

De voor de handen zo belangrijke nagels kunnen soms ook problemen veroorzaken.