Hangslot

Laat de kwaliteit (en de prijs) van een hangslot afuangen van de waarde van hetgeen ermee beveiligd moet worden. De beste beveiliging biedt het cilinderhangslot, met een gehard stalen beugel en een behuizing van massief messing. De beste sloten van dit type hebben een vijfpinscilinder en een dubbel slot, dat beide poten van de beugel onafhankelijk van elkaar zekert. Bij gebruik van meerdere hangsloten is het handig indien men met één sleutel kan volstaan. Vraag de slotenhandel naar de mogelijkheid daartoe. Kies voor gebruik in de open lucht roestbestendige hangsloten met een binnenwerk van messing of roestvrij staal. Een combinatiehangslot biedt een redelijke beveiliging maar is wèl handig omdat er geen sleutel is die zoek kan raken. Kies voor een dubbelwandig huis en een stalen beugel.

Veiligheidshangsloten met een huis van plaatstaal zijn goedkoper dan cilindersloten maar ook minder veilig. Ze lijken op elkaar; meestal zijn de twee typen alleen door de vorm van de sleutel van elkaar te onderscheiden.

Alle hangsloten van eenvoudiger constructie zijn gemakkelijk te forceren. Ze zijn eigenlijk alleen geschikt om bepaalde zaken voor kinderen weg te sluiten. Zorg ervoor dat de bijpassende beugels en klampen in kwaliteit vergelijkbaar zijn met het gekozen hangslot. Kies bij voorkeur voor gehard staal, verborgen schroeven en afgeschuinde randen.