Heesters

Heesters zijn voor velerlei doeleinden in de tuin te gebruiken. Ze kunnen een privéhoekje omsluiten, een composthoop of een schuurtje aan het oog onttrekken, dienen als erfafscheiding en vooral ook voor een fraai lijnenspel in uw tuin zorgen. Een bloeiend exemplaar kan een blikvanger zijn op een gazon of een fraaie achtergrond vormen voor een border. Een afwisseling in de heestervormen -rond, opgaand, kruipend, hangend -zorgt voor een aantrekkelijke belijning. Bovendien geven hun bloemen en vruchten kleur aan de tuin, terwijl deze laatste soms voor mens of/en vogel eetbaar zijn.

Speciale plaatsen
Gebruik voor beschutting tegen wind of blikken van derden grote groenblijvende struiken, zoals taxus, thuja, hulst en hoge jeneverbessen. voor muurbedekking onder vensters laag blijvende struiken, zoals vuurdoorn of heide. Wilt u geurende bloemen bij uw patio, plant dan sering, jasmijn of kamperfoelie aan.

In de volle zon bloeien forsythia, dwergkwee en magnolia, in de schaduw o.a. pieris, hydrangea, rododendron en toverhazelaar.

Bescherming in de winter
Sommige sierheesters verdragen strenge vorst heel slecht. Ze kunnen dan ook alleen toegepast worden als ze afdoende worden beschermd tegen vorst en koude winden.

De meest geschikte plaats voor een gevoelige heester is aan de zuidzijde van een muur of schutting van ongeveer twee meter hoog of van een dichte, groenblijvende haag. Wikkel in strenge winters stro rond de takken en bind daar jute omheen.

Muurheesters en klimplanten kunnen beschermd worden door
stromatten. Maak ze van twee stukken kippegaas met daartussen een laag stro van ruim 10 cm. Hang de matten bij slecht weer voor de planten.

Bamboestokken en een plastic zak zonder bodem geven ook bescherming. Steek vier stokken in een rechthoek rond de plant en schuif de opengesneden zak over de stokken.

Men kan ook rondom de plant een wigwam maken door ongeveer zes stokken op gelijke afstand in de grond te steken en deze bovenaan bij elkaar te binden. Bind ook op halve hoogte de stokken vast en span er jute omheen.