Help…. Autoruit bevroren :(

De winter is een uitdagend seizoen voor automobilisten. Niet alleen de lichtomstandigheden zijn bescheiden, de temperaturen leiden ook tot problemen. De nadruk ligt hier op het heldere zicht, dwz de ramen en hun bedrog. Niet elke autobezitter heeft een garage. Maar wat te doen als de auto ‘s morgens volledig bevroren is?
Met een paar tips en bekwame handen krijg je het autoraam snel van het ijs bevrijd of zelfs ijsvorming voorkomen.

TIP 1 : Bedek de ruiten ‘s avonds met een geschikte beschermfolie
Dit voorkomt vervelende krassen bij het ochtendgloren. Dergelijke films kunnen vrij goedkoop in winkels worden gekocht en besparen dus tijd, die anders krassen vereist. Als alternatief kun je ook een dunne deken pakken en de auto ermee inpakken. Wees voorzichtig met kranten. Dit bevriest op de schijf en bemoeilijkt bovendien het ontijsproces.

TIP 2 : Wrijf de plakjes de nacht ervoor in met zoutoplossing 
Aan het begin van de winter helpt deze eenvoudige truc al om de werklast in de ochtend te minimaliseren. Wrijf ‘s avonds de plak in met water waarin je eerder een paar eetlepels normaal zout hebt opgelost. Het zout verandert de moleculaire structuur van het water zodat het slechter kan bevriezen, vergelijkbaar met het zout op het wegdek.

TIP 3 : Lauw water 
Maak het glas eerst vrij van grove vorst en sneeuwdeeltjes. Dit gaat snel en gemakkelijk met een kleine handborstel. Meng indien nodig het water met een beetje zout en giet het over de bevroren plak. Maar pas op. Gebruik nooit kokend water, dit verhoogt het gevaar enorm dat het glas beschadigd raakt en springt. Verwijder vervolgens alle ijsresten met een schuifregelaar of de rubberen kant van de ijskrabber. Het zout in het water voorkomt opnieuw invriezen en de plakjes zijn snel helder.

TIP 4 : Krassen
Natuurlijk is krabben de conventionele methode. Houd in elk geval een ijskrabber klaar aan het begin van de winter. Als de plakjes ijs zijn, krabt u ze. Voorzichtigheid is geboden omdat de schijven door overmatig krassen kunnen worden beschadigd. Er is aangetoond dat exotische ijsschrapers (met verwarming of extra mechanisch effect) geen voordeel bieden.

TIP 5 : Ijsspray
Andere methoden zijn om de chemische oplossing, de ijsspray en de auto te starten voordat u gaat rijden, zodat de verwarming het werk kan doen. Beide zijn ecologisch twijfelachtig en, indien mogelijk, te vermijden.

Welke methode u ook kiest, het volgende is van toepassing: de ruiten moeten ijsvrij zijn en een goed zicht garanderen. In de wintermaanden besteedt de politie meer aandacht aan blinddoeken die zich door het verkeer begeven met kijkgaten in de ramen.