Het boren van gaten in hout, metaal en andere materialen

Het boren van gaten in hout, metaal, kunststof, steen, beton en zelfs glas gebeurt meestal met een elektrische boormachine met een boorkop van 9 mmo Voor echt zwaar werk is een machine nodig met een grotere boorkop (tot 12 mm), een variabel toerental, een omkeerbare draairichting en een achterhandgreep. Deze machines zijn een stuk duurder.

Er zijn verschillende typen boren voor het gebruik in deze machines. Spiraalboren zijn, afuankelijk van hun kwaliteit, geschikt voor het boren van gaten tot 12 mm in hout, metaal en de meeste kunststoffen.

Voor grotere gaten in hout zijn er speedboren, verstelbare centerboren en gatenzagen beschikbaar. Voor het werken in steen en beton zijn speciale boren te koop met ingesoldeerde snijplaatjes van hardmetaal. Glasboren hebben een vergelijkbare constructie.

Het boren van rechte gaten

Zorg dat het werkstuk stevig bevestigd is, bijvoorbeeld in een bankschroef of in de kleminrichting van een werkbank. Werk bij voorkeur precies vertikaal of horizontaal. Markeer het midden van het gat met een priem of een centerpons. Plaats de boor in het centergat en begin te boren, zo mogelijk eerst op een laag toerental.

Recht boren kan met behulp van een blokhaak. Boren onder een zo zuiver mogelijke hoek gaat het gemakkelijkst met een verstelbare boorgeleider (te koop) of een zelfgemaakte houten mal.

Onderbreek het boren in metaal van tijd tot tijd om een druppeltje boorolie toe te voegen. Boor in beton, steen en kunststof zo langzaam mogelijk om oververhitting te voorkomen.

Hout splintert nogal eens op de plaats waar de boor naar buiten komt. Voorkom dit door onder het boorgat een stukje afvalhout te klemmen. Met een stukje plakband om de boor is het mogelijk tot op een van te voren bepaalde diepte te boren.

Handboren

Behalve met een elektrische boormachine is het ook mogelijk gaten te boren met een booromslag of, voor wat zwaarder werk, met een handof borstboormachine. In de laatste typen kunnen spiraalboren worden gebruikt; de booromslag heeft zijn eigen boorsoorten.