Het Byzantijnse rijk

Het Byzantijnse rijk bestond in de middeleeuwen. Het was de oostelijke helft van het voormalige Romeinse rijk. Daarom werd het Oost- Rome of het Oost-Romeinse rijk genoemd. De hoofdstad Byzantium werd ook Constantinopel genoemd, tegenwoordig is het de Turkse stad Istanbul.

Verschillende keizers waren meerdere keren tegelijkertijd in het Romeinse rijk geweest. Ze regeerden over afzonderlijke delen van het enorme rijk. In 395 stierf een keizer voor heel Rome: de ene zoon ontving het oosten, de andere het westen. Na verloop van tijd werden de helften meer verschillend. Het westerse rijk eindigde ongeveer 100 jaar later.

Het Oost-Romeinse rijk was ongeveer waar Griekenland, Bulgarije en Turkije nu zijn. Soms veroverden de Byzantijnse keizers veel land, waaronder Italië en Noord-Afrika, soms verloren ze het. Het was voorbij in 1453: het Ottomaanse rijk veroverde het laatste stuk van Oost-Rome, Constantinopel.

Terwijl het Westen Latijn sprak, was de belangrijkste taal in het Oosten Grieks. De inwoners noemden zichzelf maar nog lang “Romeinen”. De nieuwe rijken in West-Europa maakten vaak ruzie over wie de juiste opvolger was van de Romeinse keizers. De Duitse koning Otto de Tweede trouwde met een prinses uit Byzantium, Theophanu . Hij wilde benadrukken hoe belangrijk hij was.