Het inzetten van nieuw vensterglas

Het inzetten van glas in houten en metalen kozijnen gebeurt op dezelfde wijze. Er zijn slechts twee verschillen: in metalen kozijnen wordt geen stopverf gebruikt maar een speciale kit en in plaats van met koploze spijkertjes of glaspunaises wordt de ruit op haar plaats gehouden met ruitklemmen.

Verwijder de oude stopverf met mes of beitel, haal het gebroken glas uit de sponning en verwijder spijkertjes, glaspunaises of ruitklemmen. Maak de sponning schoon en breng een laag loodgrondverf (bij hout) of loodmenie (bij metaal) aan.
De nieuwe ruit moet aan alle kanten 1~ mm kleiner zijn dan de sponning. Druk een laag stopverf in de sponning. Zet de ruit in deze laag en druk ze aan de randen voorzichtig aan, tot zich tussen sponning en ruit nog een laag van ongeveer 1 mm bevindt. Sla nu de koploze spijkers of glaspunaises op afstanden van 20 cm in de sponning; deze moeten de ruit op haar plaats houden. Maak ze gelijk met het glas en gebruik daarvoor de rand van een beitel of plamuurmes.
Breng dan de buitenste laag stopverf aan. Gebruik een stopverfmes om een gladde, schuine rand te krijgen. Ga ten slotte met een zachte verfkwast over de stopverf en snijd aan de binnenkant het teveel aan stopverf weg. Verf de stopverf pas na een á twee weken.