Het Louvre is een museum in Frankrijk. Het staat in het midden van de hoofdstad Parijs aan de oevers van de rivier de Seine. Geen enkel museum ter wereld wordt zo vaak bezocht als het Louvre: ongeveer acht miljoen mensen per jaar.
In het Louvre kun je kunst en objecten uit de geschiedenis zien : de oudste dingen dateren uit het stenen tijdperk. Het beroemdste schilderij in het museum is de Mona Lisa.
Het museum heeft een totale oppervlakte van 60.000 vierkante meter, waarop kunst wordt getoond. Dat is de grootte van acht voetbalvelden. Alleen New York en St. Petersburg hebben nog grotere musea. Het Louvre biedt werk aan ongeveer 1800 mensen.
In de middeleeuwen was er een fort, een kasteel op deze site. Zo verdedigden de Franse koningen de stad Parijs. Naarmate de stad groeide, bevond het Louvre zich niet langer op het randje, maar precies in het midden. De koningen maakten er hun woonplaats van. Het Louvre had al een bibliotheek .
Na de middeleeuwen, in de Renaissance , werden delen van het Louvre herbouwd. Dit gebouw staat nog steeds vandaag en is een van de vleugels van het Louvre van vandaag. Even later werd een andere vleugel gebouwd, vanaf het jaar 1564. De delen van het gebouw vormen nu een soort binnenplaats, de Cour Carrée. Koning Louis de veertiende besloot echter om ongeveer honderd jaar later in het paleis van Versailles te wonen.
Uiteindelijk kwamen ze op het idee om de kunstschatten van de koning in het Louvre te bewaren. In de Franse revolutie nam het parlement het idee over. Daarom is het Louvre sinds 1793 een museum, het Musée du Louvre. Op weekdagen mochten kunstenaars daar rondkijken, op zondag kregen alle mensen toegang. Vandaag is deze regel niet langer geldig.
In de jaren die volgden, werd het museum groter en groter en werd het een museum, zoals het tegenwoordig bekend staat. In 1989 werd een glazen piramide gebouwd op de binnenplaats: dit is hoeveel licht de onderliggende hal binnenkomt.
Wat zie je in het Louvre?
De collecties in het museum zijn verdeeld in acht afdelingen. Er is een afdeling voor de oudste kunstwerken uit het Midden-Oosten. Een ander toont de kunst van de islam, een ander de kunst van het oude Egypte en een ander de kunst van de oude Grieken en Romeinen. Er is ook een afdeling voor schilderen in het Westen. Nieuwere kunst, van rond het jaar 1900, is niet te zien in het Louvre, maar in andere musea.
De bekendste van de Griekse en Romeinse oudheid zijn waarschijnlijk deze twee beelden : de Nike van Samothrace en de Venus van Milo. Beide vertegenwoordigen Griekse godinnen. Een bekend schilderij uit de Renaissance, behalve de Mona Lisa, is bijvoorbeeld ‘De geldwisselaar en zijn vrouw’.