Het metselen van een muur

Als imitatiesteen voor u toch niet het ware is, kunt u zich rustig aan het metselen van een echte bakstenen wand wagen! Het is niet duur en goed zelf te doen.

Een echte bakstenen wand in de woonkamer of in de hal is altijd een decoratieve blikvanger. Bovendien biedt hij extra geluids- en warmte-isolatie! U moet zich er natuurlijk wel in schikken, dat u althans tijdelijk een kleine ‘bouwplaats’ in huis heeft, met het daaraan verbonden stof en vuil. Maar de voldoening als de muur klaar is, zal u dat beetje moeite van het opruimen snel doen vergeten!
De smalle bekledingsstenen, die u voor dit werk nodig heeft, noemt de vakman steenstrippen. Zij hebben de helft van de grootte van een normale steen en worden alleen gebruikt ter decoratie van een reeds bestaande wand.

Een steen heeft de afmetingen 240 X 50 X 52 mm. Voor een vierkante meter heeft u ca. 65 stenen nodig. Verder heeft u speciale mortel voor bekledingsmetselwerk, muurankers en bovengenoemde gereedschappen nodig. Als u niet in staat bent de stenen zelf bij de bouwmaterialenhandel af te halen, moet u de transportkosten bij de diverse leveranciers goed tegen elkaar afwegen, opdat u niet teveel betaalt!
De mortel moet speciaal voor de muur geschikt zijn. Voor de inhoud van een zak heeft men 6,5 1 water nodig. Eerst het water in de bak gieten en dan de droge mortel erin strooien. Bij dit werk is het noodzakelijk, dat alles goed wordt gemengd. De vloer voor de muur bedekt men met een plasticfolie, opdat de vloerbedekking niet wordt beschadigd. Dan de eerste rij stenen zetten. Hiervoor wordt een laag specie direkt op de vloer aangebracht, dan worden de stenen erop gelegd. Hierbij absoluut het waterpas gebruiken!
Om alle lagen op gelijke hoogte te krijgen, metselt men eerst de zijkanten links en rechts enige lagen op, steekt dan aan weers- zijden een spijker in de voegen en verbindt deze spijkers met het strak gespannen metseldraad.
De bekledingswand moet met de muur worden verbonden. Daarvoor dienen speciale ankers. Met een steenboor boort men gaten in de muur en plaatst hierin pluggen. De ankers diep genoeg indraaien.
Het ombuigen van het anker gebeurt met een pijpje. Het anker moet zo worden omgebogen, dat het omgebogen stuk achter de voorzijde van de stenen blijft. Per m2 muurvlak moeten ongeveer vijf ankers worden geplaatst. De ankers moeten precies in de voegen liggen. Ze moeten met de lagenmaat worden afgetekend.
Na nog een uur worden de voegen met een voegspijker (dat is een smalle troffel van 10 mm breed) gladgestreken. Bij alle werk met specie moet men oppassen, dat de voorzijde van de stenen schorm blijft, anders moeten de stenen na het drogen weer worden schoongemaakt.
Hiertoe gebruikt men verdund zoutzuur, waarmee men de muur eerst bevochtigt en vervolgens afwast. Wanneer de mortel volledig hard is geworden, wordt de wand met een harde stoffer krachtig afgeveegd, om de losse mortel-resten te verwijderen. Hardnekkige vlekken op de stenen verwijdert men met verdund zoutzuur. U moet daarbij absoluut een veiligheidsbril dragen om uw ogen voor spatten te beschermen! Eventueel nog aanwezige gaten in de voegen kunt u nu nog bijwerken.