Het Panamakanaal

Het Panamakanaal is een kanaal in Midden-Amerika. Deze waterweg voert meer dan 80 kilometer door het kleine land van Panama. Hierdoor kunnen schepen van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan varen. U bespaart de lange weg rond Zuid-Amerika. Dit pad rond de beruchte Kaap Hoorn op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika zou 15.000 km langer zijn. Naast het Suezkanaal is het Panamakanaal het belangrijkste kanaal ter wereld.

Rond 1500 kwamen de eerste Spanjaarden naar het gebied. Ze beseften dat het niet ver van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan was. Toch was het pad niet gemakkelijk vanwege de jungle . In de 19e eeuw werd een spoorlijn aangelegd. Pas rond het jaar 1900 had je de moed en het geld om een ​​kanaal te bouwen. De bouw begon in 1905 en het kanaal werd voltooid in 1914, dus hij is nu meer dan 100 jaar oud.

Meer dan 14.300 schepen per jaar gebruiken het kanaal. Tegen 2016 heeft het hem breder en dieper gemaakt. Sindsdien kunnen zelfs de enorme schepen van vandaag het kanaal passeren. Zo’n gigantisch schip kan tot 14.000 grote containers vervoeren.

Wanneer een schip uit de Atlantische Oceaan komt, gaat het naar de stad Colón in het eerste deel van het kanaal. Met een slot komt het uit op een reservoir, de Gatúnsee. Dit meer was een rivier die een meer met een dam werd . Het ligt 26 meter boven zeeniveau. Dan vaart het schip over het meer, maar op een goed gedefinieerde route. Dat moet zijn, want alleen daar is het diep genoeg, zelfs voor de grootste schepen. Ze hebben slechts minder dan 1 meter water op sommige plaatsen tot op de grond en ze zijn bijna 300 meter lang.

Later vaart het schip door de doorbraak van Gaillard. Dit is een echt kanaal, door een bergketen. Dan is er weer een slot dat naar beneden leidt naar een ander reservoir. Een andere sluis brengt u langs de stad Panama naar de Golf van Panama. Dit is al een baai van de Stille Oceaan.

Zo’n reis door het kanaal duurt meer dan 10 uur. Er is ook een wachttijd bij de ingang, die enkele uren kan duren. Op sommige smalle plaatsen kan het kanaal immers alleen afwisselend in één richting worden aangedreven. Normaal kondigen de schepen lang daarvoor aan wanneer ze het kanaal door willen. U moet de vergoeding ook vooraf betalen. Afhankelijk van hoe groot het schip is, kan dat tot $ 300.000 kosten.

Oorspronkelijk konden alleen schepen tot 80.000 ton door het kanaal varen. Dit betekende dat de grootste vrachtschepen rond de zuidpunt van Amerika moesten rijden. Het kanaal bracht dus minder inkomsten op. Daarom werd het kanaal verdiept en verbreed. Sinds juni 2016 kunnen schepen met maximaal 200.000 ton door het kanaal varen.

Wie is de eigenaar van Panamakanaal?

Aanvankelijk hebben Fransen geprobeerd een kanaal te bouwen. Dit was het begin van de rioolbouwers in 1881. Ongeveer tien jaar later moesten ze weer stoppen. Ze hadden veel fouten gemaakt. Ze wilden bijvoorbeeld rondkomen zonder sluizen, zodat de schepen snel door het kanaal kunnen varen. Maar daarvoor zouden ze veel meer grond hebben moeten graven.

Bovendien onderschatten ze de gevaren van de jungle: meer dan 20.000 werknemers stierven, voornamelijk aan de ziekten daar, zoals malaria. Meer dan 800.000 Fransen hadden geld gegeven om het kanaal later rijk te maken. In feite hebben ze hun geld verloren.

In 1903 kwamen de VS tussenbeide. Ze maakten van Panama een onafhankelijke staat. Tot die tijd maakte het gebied deel uit van Colombia. Toen tekenden de VS een contract met Panama. Het gebied rond het latere kanaal zou voor altijd tot de VS moeten behoren. Deze keer had je meer ervaring en kon je in 1914 het eerste schip besturen.

Sinds 1964 zijn er demonstraties in Panama in de VS. Eindelijk was er een nieuw contract. Na een tijdje zou het kanaalgebied van Panama moeten zijn. Dat gebeurde in 1999.