Hoe merk je dat je in verwachting bent?

Tal van aanwijzingen kunnen al in een vroeg stadium het bestaan van een zwan gerschap waarschijnlijk maken. Hoewel niet al die verschijnselen aanwezig hoeven te zijn, is het in het algemeen wel zo dat naarmate er meer verschijnselen zijn, het des te waarschijnlijker wordt dat je zwanger bent. Absolute zekerheid kan er pas later zijn.

Een van de eerste aanwijzingen dat je in verwachting kan zijn, is het uitblijven van je menstruatie. Een volgend verschijnsel kan zijn dat je ‘s ochtends misselijk bent. Daarnaast kunnen je borsten wat zwellen en gevoelig worden (vooral je tepels en de zijkant van je borsten). Ook kun je meer behoefte aan slaap hebben. Vaak moeten plassen in kleine beetjes kan naast het donkerder worden van het gebied rond de tepels eveneens een aanwijzing zijn. Hetzelfde kan gelden voor de trek die je soms kunt krijgen in dingen die je anders nooit eet. Ook kunnen je heupen wat breder worden door ophoping van vet. Voorts kan de omgeving van je schaamlippen een roodblauwe kleur krijgen.

Ben je voor het eerst in verwachting, dan zullen veel van die verschijnselen je vaak niet opvallen. Maar voor een vrouw die al eens zwanger is geweest, vormen deze symptomen dikwijls een duidelijk teken van herkenning. Veel meer zekerheid krijg je evenwel als er een zwangerschapstest is verricht. Of als je je hebt laten onderzoeken door je arts of verloskundige. Je bent definitief zwanger als de harttonen van je kind zijn waargenomen. Voor jezelf verandert er dan misschien nog maar weinig, al kan het zelf horen van de hartslag van je kind via de dop-tone een diepe indruk op je maken. Maar als je je kind voor het eerst voelt bewegen, zal dat ongetwijfeld wel het geval zijn.