Hoe werken de Röntgenstralen?

X-stralen zijn bepaalde elektromagnetische stralen, evenals licht. Maar ze hebben meer energie dan licht en hun golven zijn veel korter. De stralen zijn speciaal omdat je er met objecten doorheen kunt kijken.

De stralen zijn vernoemd naar Wilhelm Conrad Röntgen uit Duitsland. In één experiment, één experiment, met straling, merkte hij een licht op. Hij ontdekte dat bepaalde stralen door stof en papier gingen. Iets moeilijkers daarentegen nam de straling op of leidde ze af.

De ontdekking volgde Röntgen aan het einde van het jaar 1895. Al snel werd ze bekend over de hele wereld. In veel talen, vooral in Europa, zijn de stralen naar hem vernoemd. Elders worden ze röntgenstralen genoemd.

Met röntgenfoto’s kunt u foto’s maken van de binnenkant van een persoon. De harde botten zien er wit uit, de organen zijn meestal donkerder in verschillende grijstinten. Men kan bijvoorbeeld een kankertumor herkennen omdat deze harder en dus helderder is dan zijn omgeving. Röntgenfoto’s kunnen ook kanker doden. Degenen die veel röntgenfoto’s maken, kunnen ziek worden en kanker krijgen.