Hoe werken nieren?

De nieren zijn belangrijke organen van een mens. Ze liggen in de buik, helemaal achteraan bij de wervelkolom. Meestal heb je twee nieren.

De nieren filteren het bloed. Allereerst brengen ze het overtollige water naar buiten. Dit creëert urine. Wanneer het bloed door een nier stroomt, wordt het ook gereinigd. Wat het lichaam niet langer nodig heeft of wat giftig is, wordt eruit gefilterd. Dit geeft de urine de gele kleur. De urine stroomt door de urineleiders, dit zijn dunne “buisjes” en van daar in de blaas. De bubbel is een soort wachtkamer, dus we hoeven niet altijd naar het toilet te rennen.

Wanneer de nieren niet meer goed werken, hopen zich toxines op in het lichaam. Een arts schrijft vaak een medicijn voor. Er zijn apparaten die de gifstoffen uit het bloed filteren in plaats van de nieren, dat dialyse wordt genoemd. Soms is een operatie nodig. Tegenwoordig kun je iemand de nier van een andere persoon geven, ze “transplanteren” ze. Je kunt ook leven als je maar één nier hebt.

Sommige mensen hebben nierstenen. Dit zijn een soort kristallen die zich vormen uit verschillende delen van de urine. Zolang ze in de nier blijven, doen ze meestal geen kwaad. Soms migreren ze echter naar de urineleider en verstoppen deze. Dit leidt tot veel pijn. Je moet dan de stenen verwijderen met een operatie. Maar er is ook een speciaal apparaat, de niersteenvernietiger. Het stuurt speciale golven door de huid waardoor de stenen uiteenvallen. De urine spoelt het vervolgens weg.