Hoe werkt een fornuis?

Een fornuis is een apparaat in de keuken. Het wordt gebruikt voor het koken, braden of bakken van voedsel. Vroeger had je alleen een open haard in plaats van een fornuis. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een moderne kachel. Hij wordt elektrisch aangedreven of met gas. Voor huurappartementen is het meestal al geïnstalleerd.

Een fornuis, zoals we het vandaag kennen, bestaat uit twee delen: het fornuis en de oven. De kookplaat heeft verschillende oppervlakken, de kookplaten die met een druk op de knop warm worden. Daarna kun je voedsel bereiden in een pot of in de koekenpan. De kookplaten werken elektrisch, op gas of door inductie. Veel mensen zijn bang voor explosies bij een gasfornuis. Een gaskookplaat heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om de juiste warmte in te stellen. Als u de vlam groter instelt, wordt deze onmiddellijk warmer. Als u het kleiner instelt, gaat de warmte direct terug. Steaks en Schnitzel kunnen in een notendop worden gekookt. Dit is moeilijker met elektrische kookplaten. Daarom werken goede koks meestal alleen met gasfornuizen.

De kachel is de binnenkant van de kachel die u kunt verwarmen. Daarin bak je dingen zoals cake, pizza of stoofschotels. Tot de 20e eeuw werden kachels verwarmd met kolen of hout. Ondertussen zijn ze ook elektrisch of op gas. In de oven is het meestal tot 250 graden heet. De meeste gerechten worden gebakken op een temperatuur van 180 graden.

De dampen die tijdens het koken worden gegenereerd, worden verzameld door een zuurkast. Dit trekt de dampen met lucht aan, die vervolgens via een uitlaat naar buiten ontsnappen. Soms komt de lucht alleen via een filter en direct terug in de keuken.

Voorheen was er alleen een open vuur als warmtebron. Meestal heb je hout verbrand. In sommige landen verbrandden mensen ook de gedroogde mest van kamelen en andere dieren. Je zou vlees boven zo’n vuur kunnen bakken. Brooddeeg kan op een vlakke, hete steen worden geplaatst.

Om het water op te warmen had je een emmer nodig. Ze waren aanvankelijk gemaakt van koper, maar dat was moeilijk en duur. Het was gemakkelijker om een ​​stuk leer in een zak te binden en met water te vullen. Vervolgens werden hete stenen uit het vuur gestoken, die het water aan de kook brachten. In sommige landen heb je pompoenen of vergelijkbare planten uitgeroeid. Dit resulteerde in holle lichamen genaamd “kalebassen”. Ook in dit water kan worden verwarmd met hete stenen.

Een open haard verloor veel warmte aan de omgeving. Daarom bouwden mensen kleine muren van steen of klei rond de open haard. Met een dak werd een fornuis gecreëerd, dat het meest lijkt op de pizzaoven van vandaag.

Water, soepen en stoofschotels werden vroeger in emmers aan een ketting boven een open haard gekookt. Als je nu een muur van klei tot de emmer kweekt, heb je bijna zoiets als een fornuis. Natuurlijk zwelt de rook nog steeds uit de emmer.

In de 18e eeuw werd de eerste echte kachel gebouwd. De muren waren zo hoog dat je als op een tafel kon werken. Daarop lag een ijzeren kachel. Het had gaten waarin je de potten zette. Voor de juiste maat kon je verschillende ringen van ijzer gebruiken.

Later leerde de techniek om een ​​volledig vlakke kookplaat te bouwen, die niet vervormde onder de hitte. Dan zou je een even vlakke pan kunnen zetten. De warmte ging zo goed over van het fornuis naar de pan. Pas nu was het probleem met de rook opgelost.

Nog later werd een vlam van gas toegevoegd in plaats van het houtvuur. Er waren ook platen die opwarmden met elektrische stroom. Voor dit doel werden speciale draden in de platen geïnstalleerd.