Hoe werkt een hart?

Het hart is een orgaan van mensen en veel diersoorten. Het bestaat voornamelijk uit spieren en is van binnen hol. Er zijn vier verschillende kamers. Twee kamers pompen bloed door het lichaam , twee kamers zuigen het bloed terug. Dit creëert een bloedcirculatie die alle lichaamsdelen van de nodige stoffen voorziet.

Wanneer de hartspieren samentrekken en weer ontspannen, zeggen ze: “Het hart klopt.” Deze hartslag kan bijvoorbeeld worden gehoord door het oor op de borst van een ander te plaatsen. Maar je kunt het ook voelen aan bepaalde aderen, bijvoorbeeld aan de pols. Daar voelt de arts de pols, dus het kloppen van de hartslag.

Voor de meeste mensen ligt het hart onder de linkerborst en is ongeveer de grootte van een vuist. Wanneer het ziek of gebroken is, kan het vaak worden vervangen door een kunsthart of door het hart van een andere persoon die is overleden. Zonder hart zou men echter onmiddellijk sterven.

Veel dieren hebben harten. Bij zoogdieren zoals honden, olifanten en dolfijnen of bij vogels, zijn de harten vergelijkbaar met die van mensen, ze zijn alleen kleiner of groter. Het hart van een blauwe vinvis weegt evenveel als een kleine auto en raakt slechts twee tot zes keer per minuut. Een olifantenhart weegt evenveel als een kind op de basisschool. Zelfs vissen en insecten hebben harten. In een kever is het hart langwerpig als een buis en bevindt het zich in de staart.

Wat veroorzaakt de hartslag?

Als je in een hart zou kunnen kijken, zou je vier kamers ontdekken met deuren vol bloed. De kamers worden hartkamers genoemd, de deuren zijn de hartkleppen. Deze kleppen openen en sluiten regelmatig in de tijd. Ze voorkomen dat het bloed in de verkeerde richting stroomt.

De taak van het hart is om het bloed in alle delen van het lichaam te pompen. Alleen dan kunnen alle lichaamscellen worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. In de kleine circulatie voert het bloed de gebruikte zuurstof af in de longen en neemt de verse zuurstof mee uit de ingeademde lucht. In de grote bloedsomloop brengt het bloed de zuurstof in het lichaam. Het laadt ook met voedsel en brengt het op de juiste plaats. Afval zet het ook op de juiste plaats. Dit wordt precies beschreven in het artikel Bloedsomloop.

Voor een volwassene klopt het hart ongeveer 70 keer per minuut, en twee keer zo snel voor een baby. Geen enkel ander orgaan in ons lichaam beweegt zo sterk en zonder onderbreking. De pols kan sneller worden wanneer u ziek bent, koorts of een te hoge bloeddruk. Maar zelfs als je sport, bang of opgewonden bent, klopt je hart sneller.

Wanneer een hart stopt met kloppen, gebeurt het volgende: het bloed wordt niet langer door het lichaam gepompt, het stopt in de aderen, binnen een minuut sterft men. Omdat de hersenen de meeste zuurstof nodig hebben, zullen ze eerst sterven.

Komt liefde uit het hart?

Er zijn veel zinnen waarin het hart voorkomt, bijvoorbeeld, sommige volwassenen noemen hun kind “kleine harten” en zeggen tegen elkaar: “Ik hou van je vanuit het hart”. Je lacht ook “hartelijk” en zegt dat het leven vol is van “hart en pijn “. Er zijn fopspenen in hartvorm en chocoladeharten op de beurs.

Het hart is al meer dan 5000 jaar een symbool van liefde. In die tijd werden vijgen en klimopbladeren, die de vorm van een hart hadden, op vazen ​​en andere objecten getekend. In die tijd waren klimopbladeren een teken van eeuwige liefde. Het werd toen eenvoudig overgebracht naar het hart.