Honing

honingHoning is eeuwenlang het enige zoetmiddel geweest dat in Europa bekend was. Het is een uniek produkt, alleen al door het feit dat het uitsluitend gemaakt kan worden door bijen. om honing langs kunstmatige weg te fabriceren zijn altijd op mislukkingen uitgelopen.
Afhankelijk van de soort bloemen die de bijen bezocht hebben om nectar te verzamelen, heeft honing verschillende smaken. Het aantal honingsoorten is dan ook bijzonder groot, vooral als de vele geïmporteerde soorten worden meegerekend.
Honing is niet onbeperkt houdbaar, maar bederf treedt niet snel op.

U moet er rekening mee houden dat ‘versuikerde’ honing sterk in smaak en geur is achteruit gegaan.

Honingkoffie
Een origineel, lekker recept met honing is honingkoffie. U neemt daarvoor: 2 eetl. honing, eieren, eetl. suiker, eetl. oploskoffie, dl gekoelde melk.
Klop de eiwitten stijf, onder geleidelijk toevoegen van de suiker. Voeg al kloppend 1 eetl. oploskoffie toe tot een taai schuim ontstaat. Roer dan de eierdooiers uit tot een glad mengsel met de overige oploskoffie, de honing en 1 dl melk. Verdun het daarna met de rest van de melk. Schep er ten slotte het eiwitmengsel door. Serveer deze schuimige drank in een gezellig model glas.

Honingmasker
Als schoonheidsmiddel kan honing in een masker worden gebruikt. Neem 30 gram honing, theet. citroensap, eiwitten. h theet. zoete amandelolie en eetl. havermout.

Meng de ingrediënten, behalve de havermout, tot een papje en voeg er zoveel havermout aan toe als nodig is voor een stevig smeersel. Laat het masker 20 min. inwerken.