Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis is een plaag die nog steeds geregeld de kop opsteekt, met name op scholen en andere plaatsen waar kinderen met elkaar en elkaars kleding in contact komen. Het is van belang de luis in een vroeg stadium te ontdekken, zodat het zaak is het haar van uw kinderen geregeld te inspecteren. Gevallen van hoofdluis moeten onmiddellijk aan de schoolleiding worden gemeld, opdat maatregelen kunnen worden genomen om de plaag in de kiem te smoren. Het hebben van hoofdluis is praktisch altijd het gevolg van een besmetting van buitenaf en heeft in de regel weinig met de persoonlijke hygiëne te maken.

Bestrijding
Als u de aanwezigheid van hoofdluis in een vroeg stadium ontdekt, kunt u de diertjes met behulp van een stofkam met de hand vangen en doden. U moet daarbij ook de zogenaamde neten, de eieren van de luis, verwijderen. Deze zitten in de vorm van een tonnetje schuin aan een haar gekleefd en kunnen met de nagel hier vanaf worden geschoven. Ze onderscheiden zich van roos, doordat ze vastzitten; roos daarentegen laat gemakkelijk los. Luizen en neten zitten vooral op de haargrens, achter de oorschelpen en op het achterhoofd.

Meestal zult u een crème of een lotion met een bestrijdingsmiddel (vaak malathion) moeten gebruiken. Met gewone shampoo zijn luizen en neten namelijk niet te verwijderen. Lees vooral de bijsluiter bij de verpakking goed en volg de voorschriften zorgvuldig op.