Hoofdpijn

In onze moderne maatschappij heeft bijna iedereen wel eens last van hoofdpijn. Toch kunnen sommige pijnen een indicatie zijn van een ernstige afwijking waarvoor een advies van een arts onontbeerlijk is.
Een plotselinge, verpletterende hoofdpijn, of een die gepaard gaat met een wazig gezichtsvermogen, met krampen, verwarring, verlammingen of bewusteloosheid moet door een dokter behandeld worden. Ook een hoofdpijn met koorts en een stijve nek, of een sterk gelokaliseerde pijn bij het oor, oog of één kant van het gezicht vragen extra aandacht evenals hoofdpijn die telkens terugkomt en steeds heviger wordt, en de pijn die gepaard gaat met misselijkheid en braken.

Andere soorten hoofdpijn, ofschoon medisch gesproken niet gevaarlijk, kunnen erg lastig zijn. Vermoedelijk worden de meeste hoofdpijnen veroorzaakt door een verkeerd functioneren van de bloedvatzenuwen. De pijn treedt dikwijls op na een langdurig verhoogde concentratie. Bijzonder vatbaar zijn mensen die geen bril dragen hoewel ze er wel een nodig hebben.

Spanningspijnen
Een veel voorkomende oorzaak is psychische spanning. Lijders aan depressies en angstgevoelens zijn zeer vatbaar voor herhaaldelijk terugkerende spanningshoofdpijn. Vele patiënten hebben moeite de oorzaken te herkennen.

Remedie
Het belangrijkste is dat de patiënt zijn manier van leven verandert en de innerlijke en uiterlijke oorzaken van zijn spanning probeert weg te nemen. Voldoende slaap, een rustpauze of gewoon een uurtje praten bij een kop koffie kan ertoe bijdragen dat de spieren zich ontspannen. Dikwijls helpen warmte en het masseren van de nek en de schedelhuid tegen de pijn. Ook lichte pijnstillers kunnen verlichting brengen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht