Hoogglans met lak

Aflakken is de definitieve afwerking van een verflaag. Een gladde laklaag zonder strepen of ‘tranen’ is uw beloning, als u zorgvuldig hebt gewerkt!
Als u de voorafgaande bewerkingen, zoals plamuren, schuren, gronden enz. goed heeft gedaan, hoeft u zich bij het lakken alleen nog maar aan deze aanwijzingen te houden.

Natuurlijk hoeft de duurste lak niet perse altijd de beste te zijn, maar in het algemeen staan de bekende merken toch altijd borg voor kwaliteit.
De keuze of u een roller, kwast of verfkussen gebruikt, is helemaal aan u zelf; de een krijgt hiermee betere resultaten dan de ander.
Het eerste werk is het opbrengen en uitsmeren van de lak. De lak moet het oppervlak goed bedekken. Verwarmde lak smeert beter (waterbad).
Vervolgens wordt in de dwarsrichting (kruislings) gestreken.
Hierbij moet de kwast met lichte druk geleid worden. Dan krijgt u geen strepen.
Het strijken van een rand. Met een kleine kwast, steeds licht draaiend, strijkt men met vaste hand langs de rand.
Met de ‘randkwast’ krijgt men een kaarsrechte rand, als men de geleidestrip langs de zijkant geleidt. De kwasten zijn verwisselbaar.
Voor het afwerken van de rand is er een speciale kwast. Het ‘foefje’ hiervan zit in een geleidestrip, die bij het indopen omhoog wordt getrokken!

Men kan randen ook afplakken om een mooie rechte afwerking te krijgen. Hiervoor gebruikt men fijngeribt, zelfklevend crepeband.
De afgeplakte randen mogen niet te dik gelakt worden, opdat de lak niet onder de band kan kruipen. De band goed aandrukken!
Als de lak stofdroog is (na ongeveer 2 tot 3 uur), kan de band worden verwijderd. Men trekt hem voorzichtig schuin naar boven weg.
Met een lakroller krijgt men een bijzonder glad oppervlak. Let op!: de roller mag slechts licht in de verf worden gedoopt!

Dit type verfkussen komt uit Engeland en heeft een strijkvlak van velours. Het dient slechts enkele millimeters in de verf te worden gedoopt.
Het kussen wordt daarna aan de rand afgestreken. Voor het verven mag er slechts weinig verf in het zachte vel van het kussen aanwezig zijn.
Rechte kanten krijgt men met het verfkussen met de geleidestrip. Het kussen wordt ingedrukt, de strip voorkomt het over de rand gaan.
Ook als men met het verfkussen werkt, moet men uitstrijken en kruislings werken. Zo ziet men later geen hinderlijke ‘kwast-strepen’.
Als u lak uit een spuitbus gebruikt, moet u rondom alles zorgvuldig afdekken. De spuitnevel hecht zich overal op vast!
Gelijkmatige bewegingen en slechts een dunne laag per keer leveren een gladde deklaag op. Te dik opspuiten geeft alleen maar ‘tranen’.