Hout

Van de verschillende soorten houten buitenbetimmering komt die met zogenaamde rabatdelen het vaakst voor. Hierbij overlappen de delen elkaar enigszins. Rabatdelen, die in drie standaardmaten verkrijgbaar zijn, worden aangebracht op houten regels. Deze zijn op onderlinge afstanden van 40 of 45 cm op de muur bevestigd. Zorg ervoor dat de regels géimpregneerd zijn tegen rot.

Zet de rabatdelen vóór bevestiging op de regels aan alle kanten in de grondverf, bij voorkeur in de kleur die de betimmering na het afschilderen zal krijgen. Door krimp immers kunnen de aanvankelijk niet zichtbare plaatsen van de planken alsnog in het zicht komen. Besteed speciale aandacht aan de uiteinden.
Rabatwerk heeft goede isolerende eigenschappen. Ter voorkoming van waterdoorslag kan het nut hebben onder de houten regels een laag
bouwpapier aan te brengen.
De rabatdelen worden op de regels bevestigd met koploze, gegalvaniseerde spijkers. Drijf deze onder het oppervlak van het hout alvorens het rabatwerk af te schilderen.

In plaats van met een verflaag kan rabatwerk, en iedere andere vorm van houten buiten betimmering, ook worden afgewerkt met een houtconserveringsmiddel