Houten luiken verstevigen

Houten buitenluiken van het ouderwetse type staan bloot aan allerlei weersinvloeden. Soms kan dat tot gevolg hebben dat de oorspronkelijke houtverbindingen los raken en de luiken uit elkaar dreigen te vallen. In ernstige gevallen moet daar een timmerman aan te pas komen omdat het vaak om gecompliceerde verbindingen gaat; soms is volledige vervanging nodig. Is de schade minder ingrijpend dan is het vaak mogelijk een eenvoudige noodreparatie uit te voeren met behulp van L-vormige hoekijzers en een paar lijmknechten met pijpgeleiding.

Leg het luik op een vlakke ondergrond. Pas de losgelaten delen van het frame voorzichtig in elkaar zonder de nog aanwezige delen van de verschillende keepverbindingen verder te beschadigen. Zet de bekken van de lijmknechten op de zijkanten van het luik en schroef ze heel voorzichtig dicht, afwisselend de bovenste en de onderste lijmknecht gebruikend, tot alle onderdelen van het luik weer goed in elkaar zitten.

Verstevig nu de vier delen van het luikframe met gegalvaniseerde hoekijzers, zoals op de tekening is aangegeven. De zwaarte van de ijzers is uiteraard afuankelijk van de grootte en het gewicht van het luik. Wees er niet te zuinig mee; op een luik werken soms forse krachten in. Zet de ijzers vast met gegalvaniseerde schroeven. Maak de lijmknechten los en bevestig de luiken weer aan de gevel.