Houtwormen bestrijding

Houtwormen in meubelen laten zich moeilijk vernietigen. Een eenmalige behandeling met welk middel dan ook zal geen afdoend resultaat geven.

Bereid het volgende middel uit de oude doos en gebruik het middel bij herhaling: smelt zuivere gele meubelwas en vermeng dit met een gelijke hoeveelheid peper of cayennepoeder. Leng dit smeersel aan met terpentijn totdat een dunne vloeibare substantie ontstaat waarmee men eenmaal per week de aangetaste plekken der meubelen met een kwastje deppend inwrijft.

Een ander oud huismiddel is: de houtwormplekken doordrenken met petroleum en daarna de gaatjes afsluiten met was. De petroleum doet dan zijn werk nog lange tijd aan de binnenkant van het meubel. Een middel dat ik me zelfs uit mijn prille kinderjaren herinner is het bevestigen van verse, gepelde eikels aan de aangetaste meubeldelen. Elke dag, gedurende een dag of tien, moeten nieuwe eikels de oude vervangen. Deze laatste moeten verbrand worden, want ze zitten al gauw vol houtwormen, die eikels prefereren boven meubelhout.