Huiduitslag – De meest voorkomende soorten

Drie soorten huiduitslag komen het meeste voor: over het hele lichaam gepaard gaande met koorts, eveneens over het hele lichaam maar zonder bijverschijnselen en ten slotte sterk gelokaliseerde uitslag.
Gepaard gaande met koorts en hoesten komt uitslag het meeste voor bij kinderen. Stop het kind in bed, laat het veel drinken, gebruik pijnstillers en vermijd contact met anderen. Zijn de verschijnselen ernstig dan is het raadzaam een dokter te roepen. Het ontbreken van algemene bijverschijnselen duidt meestal op een allergische reactie. In dit geval moet men alles vermijden wat de uitslag zou kunnen veroorzaken. Raadpleeg een arts als de uitslag misschien veroorzaakt is door het gebruik van medicijnen of wanneer de kwaal ernstig en hardnekkig blijkt te zijn.

Heeft men uitslag op één plaats, dan brengt het betreffende lichaamsdeel vaak de oorzaak aan het licht. Wat men er zelf aan kan doen, hangt uiteraard af van de oorzaak. Vraag advies aan een arts als de uitslag zich verspreidt of langer duurt dan zo’n zeven dagen.