Huidverzorging

Dat uw huid dagelijks wat zorg van u nodig heeft, moge blijken uit de volgende feiten. De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het gewicht van de huid is ongeveer een zesde van het totale lichaamsgewicht. De oppervlakte bedraagt zo’n 1,5 m2. Het hele leven lang is de huid bezig zich te vernieuwen, bij het ouder worden gaat dit echter steeds langzamer. De huid is de belangrijkste regulator van de lichaamstemperatuur.

De hygiëne -het schoonwassenvan de huid is natuurlijk de basis van een goede huidverzorging. De meeste mensen wassen zich met water en zeep. De zeep vermengt zich met het huidvet, zodat dit weggewassen kan worden. Tegelijkertijd worden dode huid cellen, vuil, stof, roos en andere ongewenste stoffen afgevoerd. De huid vervangt het vet meestal binnen enkele uren. Te veel zeep kan de water-vetmantel van de huid zo grondig verstoren, dat de huid uitdroogt en schilferig wordt.

Naast de directe verzorging die u uw huid geeft, zijn er ook de inen uitwendige factoren, welke een belangrijke rol kunnen spelen, als het gaat om de conditie van uw huid. Bij de uitwendige invloeden moet u dan vooral denken aan een al dan niet goed afgestelde air-conditioning, de inwerking van zon, koude, hitte, wind, stof. De belangrijkste inwendige factor wordt bepaald door uw eetgewoonten, bijvoorbeeld te veel vet, te veel scherpe kruiden en dergelijke.

U zou het misschien niet zo direct denken, maar frisse lucht, regelmatig lichaamsbeweging, gezonde voeding, en voldoende slaap zijn heel belangrijk voor uw uiterlijk.