Huidverzorging tips

Tomatenlotion: gelijke delen verse tomatensap (zelf persen), citroensap en glycerine goed mengen.

Behalve schoonen blankmaken van de handen, zorgt citroensap ook voor versterking der nagels.

Zeer reinigend en zacht voor de handen is ook aardappelpuree en gewoon koffiedik.

Bescherming tegen wasmiddelen. Handschoenen aantrekken, liefst gevoerd om het zweet op te vangen teneinde verweking van de huid te voorkomen. Mocht men in aanraking zijn gekomen met bijtende wasmiddelen: handen direct afspoelen en een der bovenstaande middelen toepassen.

Zweethanden kan men bestrijden door ze af en toe te wassen met eau de cologne of in te wrijven met kamferspiritus of ze te wassen in water waarin aluin is opgelost.

Zorg er voorts voor dat alle zweetkliertjes van heel het lichaam tot flink zweten in staat zijn. Regelmatig, minstens eenmaal per week een saunabad nemen, activeert de kliertjes (arts raadplegen).

Koude handen. Indien men in de maanden met een ‘r’ erin altijd last heeft van koude handen, kan men  5 minuten de volgende therapie toepassen: breng de handen in een bak met goed warm water totdat de handen méer dan behaaglijk warm zijn. Vervolgens dompelt men ze even  1 minuut in een bak met koud water en vervolgens weer in het warme water. Dit doet men dagelijks enkele malen.

Voeten

Schimmels aan de voeten: Deze vervelende, diep in de huid zittende aandoening moet men iedere morgen en avond bestrijden door ze te bestrijken mçt jodium-tinctuur en daarna in te wrijven met de zalf van Whitfield, die samengesteld wordt uit 1 gram salicylzuur, 2 gram benzoëzuur en 30 gram reuzel.

Zweetvoeten moet men niet te geforceerd bestrijden, d.w.z. men moet geen middelen aanwenden die de poriën doen sluiten, want zweten is een natuurlijke uitlaat voor afvalstoffen die alleen langs deze weg het lichaam kunnen verlaten: dus in de eerste plaats de voeten wassen. Te vaak wassen prikkelt de zweetklieren en is dus af te raden.

Is het zweten der voeten abnormaal sterk, wat uiteraard bijzonder onaangenaam is voor de neuzen der omwonenden, dan moet men wel overgaan tot een dagelijkse behandeling. Die kan zijn: voetbaden van heet of juist koud water waarin zeezout of aluin is opgelost, voorts een teentje knoflook uitpersen en innemen met wat warme melk (een heel oud middel).

Ellebogen zachter maken

Borstel de ruwe ellebogen met een nagelborsteltje tot ze gloeien. Verwarm na het borstelen wat amandelolie en doe dit in de twee uitgeperste helften van een citroen en houd daar de ellebogen gedurende tien minuten in en wrijf tenslotte met tissues de olie eraf en mas seer de ellebogen met een mengsel van glycerine en citroensap.

De ellebogen inwrijven met de schil van de huidzachtmakende avocadovrucht is allang voor oma’s tijd bedacht.

Geef een reactie