Huis en vakantie

Als een huis gedurende langere tijd leeg staat en niemand het nu en dan kan controleren, verdient het aanbeveling een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen tegen vocht, ongedierte en, in de winter, tegen vorstschade.

Zorg voor voldoende ventilatie om vochtvorming te voorkomen. Zet de deuren van badkamers, toiletten en kasten open; doe hetzelfde met laden. Maak in de kleerkast ruimte tussen de kleerhangers zodat de lucht ruim toegang heeft; haal alle bedden af. Was beddegoed, gebruikte handdoeken en vuile kleren alvorens ze op te bergen. In vochtige streken of seizoenen kan het beddegoed beter worden uitgehangen dan opgevouwen. Laat ventilatoren, airconditioning e.d. alleen aanstaan als het huis regelmatig wordt gecontroleerd.
Verwijder alles dat insekten en knaagdieren kan aantrekken (etenswaar, kaarsen, zeep, huisvuil) en berg het eventueel op in goedsluitende metalen of kunststof dozen. Maak het huis goed schoon; stof, vet en zeepresten trekken ongedierte aan. Snoei bomen waarvan de takken als loopbrug naar het huis kunnen dienen voor muizen. Sluit om dezelfde reden ook schoorstenen af.

Ontdooi en reinig de koelkast; laat de deur ervan open staan. Bescherm meubels tegen stof met oude lakens.

Maatregelen tegen bevriezing Als in de winter de cv wordt uitgezet en er kans is op vorst, draai dan de hoofdwaterkraan dicht en zet alle kranen open, zodat het water uit de huisleidingen kan lopen. Voorkom bevriezing van afvoerleidingen door in wastafels, wc’s en douche een oplossing van water en antivries te gieten (half om half). Doe hetzelfde met wasmachine en vaatwasser; laat deze apparaten even draaien met de wateraanvoer afgesloten. Bij hergebruik even laten doorspoelen met schoon water. Ook heetwaterinstallaties kunnen tegen bevriezing worden beschermd met een antivriesmiddel. Laat dit echter doen door een loodgieter.

Schakel gas en elektriciteit uit, tenzij de cv moet blijven branden.