Huisdieren houden

Huisdieren worden vaak genomen in gezinnen met opgroeiende kinderen, onder het motto: het is goed voor kinderen ze aan dieren te wennen en ze zodoende dierenliefde bij te brengen. Maar realiseert u zich wel dat kinderen heel snel aan bepaalde zaken gewend raken en er dan geen aandacht meer voor hebben.

De waarschuwingen bij Hond als huisdier voor alle huisdieren katten, hamsters, ratjes, konijnen, kanaries, aquariumvissen, enzovoort. Doe nooit een overhaaste, impulsieve keus.

Er is een bijna eindeloze reeks vragen op te werpen, die u zich eigenlijk moet stellen, voor u tot de aankoop overgaat. De beslissing heeft namelijk niet alleen gevolgen voor uw eigen leven en dat van uw huisgenoten, maar ook voor dat van het bij u in huis te nemen dier. Hier volgen slechts enkele van de vele overwegingen die gemaakt moeten worden:
Heeft die grote hond wel genoeg leefruimte in en om uw huis (flat)?
Als u als alleenstaande een kat neemt voor de gezelligheid, wie geeft hem dan te eten als u weer eens een nachtje bij iemand overblijft?
Zou een konijnehok op uw balkon niet kunnen gaan ruiken?
Hebt u het er voor over voor de zoveelste keer te stofzuigen, wanneer de hamster weer eens zo’n rommel maakt?
Is er niemand van uw huisgenoten allergisch voor bijvoorbeeld katteharen? Hebt u wel het geduld om een evenwichtige samenleving in uw aquarium op te bouwen?
Vinden uw onderhuurders het wel leuk, als u de woestijnratjes los door de kamer laat lopen?
Kunt u er tegen wanneer uw jonge, speelse hond dat kostbare vaasje van tafel zwiert met zijn staart?

Dus: overweeg zorgvuldig of u de nadelen van het houden van een huisdier want die zijn er wel degelijk aankunt, en of ze opwegen tegen de voordelen!