Hulpverlening buitenland

Zorg dat uw verblijfplaats in het buitenland bij achterblijvers (huisgenoten, buren, familie) bekend is. Sluit een goede reisverzekering, laat uw auto nog eens extra door de garage controleren en neem bij de ANWB een Internationale Reisen Kredietbrief. Houd u in het buitenland strikt aan de verkeersregels: de boetes zijn er vaak hoger dan in ons land.

Ziekte
Wie bij een zorgverzekeraar is verzekerd, heeft in de meeste Europese landen recht op gratis medische hulp. U heeft echter wel europese pasje van de zoegverzekeraar nodig.
Een werknemer heeft ook bij ziekte tijdens de vakantie recht op ziekengeld. Bij het Voorlichtingscentrum voor Sociale Verzekeringen in Amsterdam kunt u hierover een folder aanvragen.

Vermissing paspoort
Van de vermissing of diefstal van reisdocumenten moet u aangifte doen bij de plaatselijke politie. Meld de vermissing van een paspoort direct bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Meestal zal men u daar een voorlopig ‘laissez passer’ verstrekken, waarop u verder of naar huis terug kunt reizen.

Geldgebrek
Bij geldgebrek in het buitenland kunt u uw bank opbellen en vragen of ze telefonisch geld willen overmaken. Voor de uitbetaling moet u over een geldig paspoort beschikken. Bent u door vermissing of diefstal alles kwijtgeraakt, dan kunt u het beste de hulp van de Nederlandse ambassade of het consulaat inroepen.