Hydrocultuur – Het houden van planten zonder potgrond

Hydrocultuur is een methode om planten zonder potgrond met hun wortels in een voedingsoplossing te kweken. De plant staanerankerd in een korrelsubstraat. Er wordt een enkelvoudige of een dubbele pot gebruikt. In het eerste geval vult u een waterdichte pot met het korrelvormige substraat (verkrijgbaar in de bloemenzaak). Vervolgens giet u er een kunstmestoplossing, verdund tot een kwart van de normale sterkte, of een oplossing met een speciaal voedingspreparaat in. De pot moet tot ca. een derde met de oplossing gevuld zijn. Er zijn speciale meters in de handel om het vloeistofpeil te meten. Om de drie maanden wordt de oplossing ververst.

Bij de dubbele pot hangt de kleinste pot, die een geperforeerde bodem heeft, met zijn rand in een grotere. De plant staat in het korrelvormige substraat in de kleine pot, terwijl alleen de grote pot met de voedingsoplossing is gevuld. De oplossing komt juist tot boven de bodem van de binnenpot, zodat de vloeistof door het substraat kan worden opgezogen. Bovendien hangen de wortels van de plant al snel in de grote pot.

Als u met hydrocultuur wilt beginnen, is het het gemakkelijkst een plant te kopen die reeds op dit systeem is gekweekt. Het is niet eenvoudig een volwassen plant op hydrocultuur te zetten. Zaak is dat u dan alle resten aarde uit de wortelkluit verwijdert en de wortels onder de kraan goed schoonspoelt. Door beschadiging van de haarwortels heeft de plant moeite opnieuw aan te slaan.

Speciale kunstmest
Voor hydroteelt bestaan kunstmeststoffen, zgn. ionenwisselaars, die voeding afstaan als de plant dat nodig heeft en een teveel aan bepaalde stoffen weer opnemen.