ijzeren Leuning

Metalen leuningen zijn tegenwoordig in de vorm van bouwpakketten te koop. Ze bestaan uit onderdelen die heel gemakkelijk met bouten en moeren aan elkaar bevestigd kunnen worden en op die manier passend kunnen worden gemaakt voor vrijwel iedere situatie. Belangrijkste elementen van zo’n bouwsysteem zijn de spijlen, de einden hoekposten, de bovenleuning (die soms van kunststof is gemaakt) en de verschillende vloeren muurplaten waarmee het geheel wordt vastgezet.

Indien de leuning wordt bevestigd op een houten vloer of trap worden de einden hoekposten eenvoudig vastgezet in vloerplaten die op het hout worden geschroefd. Voor stenen en betonnen vloeren kan hetzelfde systeem worden gebruikt; alleen de bevestigingsbouten van de vloerplaten zijn dan aangepast aan het materiaal.

Een andere mogelijkheid is de einden hoekposten in beton te gieten. In de vloer wordt daartoe eerst een gat gehakt dat net iets groter is dan de post. Na plaatsing van de post wordt het gat opgevuld met een speciaal cementmengsel.

Meestal is de constructie van dit type metalen hekwerken zo, dat alle andere onderdelen met behulp van bouten en moeren aan elkaar gekoppeld kunnen worden.