Inbrekersalarm

Hoewel geen enkel inbrekersalarm onfeilbaar is (de meeste systemen hebben de neiging in werking te treden als er in velden nog wegen een dief is te bekennen) helpt het soms toch een inbraakpoging in de kiem te smoren. Het laten installeren van een alarmsysteem kan vele duizenden guldens kosten. Het grootste deel van de rekening bestaat echter uit arbeidsloon. Wie handig is kan voor een fractie van dat bedrag zelf een systeem installeren. Ze zijn in bouwpakketten te koop.

Er zijn in principe twee typen zelfbouwsystemen. Het ene werkt met magnetische contacten en treedt in werking als een beveiligde deur of raam wordt geopend. Het andere heeft sensoren die reageren op bewegingen in huis. De beste, maar ook duurste systemen combineren beide mogelijkheden: magneetcontacten op buitendeuren en -ramen, bewegingssensoren op vitale punten binnenshuis.

Bereken het aantal magneetcontacten en/of sensoren door een plattegrond te maken met alle buitendeuren en -ramen en met de punten in huis die een indringer vrijwel zeker moet passeren. Koop de verschillende onderdelen bij een daarin gespecialiseerde zaak of betrek ze rechtstreeks van de fabrikant.

Basisuitrusting
Behalve uit magneetcontacten of sensoren bestaat een alarmsysteem uit een stuureenheid, een al dan niet op afstand bediende centrale schakelaar om het systeem buiten werking te stellen en uit een bel, sirene of ander waarschuwingssignaal. Sommige modellen hebben een digitaal schakelsysteem, waarvan de combinatie zo nodig veranderd kan worden.
De meeste systemen werken op 12 V en zijn daarom uigerust met een transformator. Sommige hebben een oplaadbare buffer batterij, zodat ze ook tijdens stroomstoringen blijven werken.
Systemen met magneetcontacten op alle buitendeuren en -ramen registreren onmiddellijk iedere ongewenste binnenkomst maar vragen wel om een uitgebreide bedrading. TYpen met bewegingssensoren hebben minder bedrading nodig maar treden pas in werking als een insluiper een van de sensoren passeert.
Monteer de stuureenheid in een kast en de centrale schakelaar in de buurt van de voordeur, zodat u het systeem snel en gemakkelijk kunt uitschakelen als u zelf thuis komt. Installeer in de slaapkamer eventueel een noOdschakelaar; u kunt het alarm dan ook in werking stellen indien u ‘s nachts een inbreker hoort. Bevestig het waarschuwingssignaal op een buitenmuur, minstens 3 m boven de grond.

Magneetcontacten
Eenvoudige systemen met magneetcontacten zijn in bouwpakketten te koop, compleet met contacten, stuureenheid en signaal. Elk contact bestaat uit een magneet en een schakelaar. Monteer de magneet op een gesloten deur of raam en de schakelaar vlak daaronder op het kozijn. Verbind de schakelaar met de stuureenheid (zie de handleiding). Bij een gesloten deur vormen magneet en schakelaar een elektrische verbinding. Gaat de deur open dan wordt het magnetisch veld verbroken en gaat het alarm af. Een aparte trillingensensor op de ruit zorgt ervoor, dat het alarm ook in werking treedt als de ruit wordt ingeslagen. Soms heeft ieder contact nog een aparte onderbrekingsschakelaar; hiermee is dit ene contact uit te schakelen zonder het gehele systeem buiten werking te stellen.

Bewegingssensoren
De sensoren in het andere systeemtype bestaan uit een foto-elektrische cel (met infra-roodstraal), uit een ultrasone zender (met onhoorbare geluidsgolven) of uit een infrarooddetector die reageert op lichaamswarmte.
Monteer een foto-elektrische cel en de bijbehorende reflector op tegenoverliggende punten in kozijn of muur, een centimeter of tien boven de grond. Plaats andersoortige sensoren dicht onder het plafond in de hoek van een vertrek en richt ze op punten die een inbreker in elk geval moet passeren.

Geef een reactie