Inlegwerk – Schilderen met hout

Inlegwerk is een techniek om paneeltjes te maken met behulp van stukjes fmeer van verschillende kleur en tekening. U hebt er een hobbymes voor nodig, houtlijm, verschillende soorten fineer en een multiplex snijplank met daarop een laag linoleum.

Kies voor uw eerste pogingen een eenvoudig ontwerp. Breng het met carbonpapier over op het plaatje fineer dat als achtergrond moet dienen. Leg het fmeer op de snijplank en snijd een van de details van het ontwerp met het hobbymes uit. Schuif er fmeer van een contrasterende kleur onder, zodat het door de opening zichtbaar is. Teken de vorm voorzichtig langs de rand van de opening op het contrasterende fineer af, haal het stukje fineer er weer onder vandaan en snijd de vorm uit. Breng lijm aan langs de randen van de opening en druk het nieuwe stukje erin. Wrijf het glad met de achterkant van het mes.

Herhaal deze bewerkingen tot alle onderdelen van het ontwerp zijn uitgesneden en weer opgevuld met stukjes [meer van contrasterende kleuren. Leg voor een mooi resultaat eerst de grote stukken van de achtergrond in en bewaar de voorgrond en de details voor het laatst. Als het paneeltje klaar is, snijdt u de randen recht af. Werk de kanten met houten latjes af.

Uitgesneden stukjes contrasterend Onderplaat fineer

Fineer
Neem een plankje gladgeschuurd multiplex, smeer er een laagje lijm op en leg daarop het inlegwerk. Bedek het geheel met een velletje vetvrij papier en een tweede plankje multiplex. Leg er iets zwaars op.