Inlijsten – Een decoratieve lijst maken voor foto’s en prenten

Materiaal voor lijsten is te koop in goed gesorteerde doe-het-zelf winkels en in speciaalzaken. Let erop dat de sponning aan de binnenkant van de lijst diep genoeg is voor het glas, de plaat en de kartonnen rug. Als u een passe-partout wilt gebruiken, moet ook daar ruimte voor zijn. Bereken de lengte van het benodigde lijsthout als volgt: tel de lengte en de breedte van de prent (of het passe-partout) bij elkaar op, vermenigvuldig de uitkomst met twee, tel daarbij acht keer de breedte van het lijstmateriaal en nog eens 10 cm speling.

Zaag de lijst met een fijne kapzaag in een verstekbak af. Bereken aan de hand van de lengte van de prent of het passe-partout de afmeting van de binnenkant van het eerste lange stuk. Tel er voor alle zekerheid enkele millimeters bij. Teken vanuit de binnenkant de zaagsnede op de lijst af en zaag het stuk in de verstekbak af.

Teken met behulp van dit stuk ook het tweede lange gedeelte van de lijst af en zaag het uit. Maak op dezelfde manier de beide korte stukken van de lijst.

Zet de lijst met houtlijm en versteklijmklemmen in elkaar. Controleer, terwijl de lijm nog niet droog is, of de lijststukken haaks op elkaar staan: dat kan met behulp van een winkelhaak of door te meten of de diagonale afstanden tussen de hoeken aan elkaar gelijk zijn. Alvorens de klemmen weg te halen, boort u gaatjes in de hoeken en spijkert u de lijst met koploze spijkertjes in elkaar. Drevel de koppen en vul de gaatjes op. Schuur de kanten en werk ze vervolgens af.

Maak het glas schoon en leg het in de sponning. Leg daarop eerst de prent of het passe-partout met de prent en dan de kartonnen rug. Plak de prent zo nodig met fotohoekjes aan de achterkant van het passe-partout vast. Zet het geheel met kleine spijkertjes aan de binnenkant van de lijst vast: Plak een brede strook plakband over de lijst en de rug.