Inmaken in azijn – Pittige, gekruide gerechten uit een weckfles

Verse groenten en fruit kunt u heel goed inmaken in azijn. Gebruik een goede kwaliteit azijn, met een zuurgehalte van minstens 5 procent. Natuurazijn is goed voor kleur en samenstelling, maar donkere azijn geeft een betere smaak. Kruiden en specerijen worden gewoonlijk gebruikt om extra smaak te geven.

Azijn met specerijen
Neem per IX liter azijn: 15 g pimentkorrels, g kaneelstokjes, g kruidnagels, g gekneusde gemberwortel, g witte peperkorrels. deze specerijen 1 tot 2 maanden in de azijn staan, af en toe schudden. De azijn ten slotte zeven.

Snelle methode: Doe de azijn met de specerijen in een kom en zet deze boven een pan met koud water. Breng het water in de pan aan de kook en laat de specerijen zo’n 2 uur in de warme azijn staan. Dek de kom af om de geur te behouden. Ten slotte zeven.

Bereidingswijze
Maak groenten en fruit grondig schoon. Bestrooi de groenten met grof wut het overtollige vocht eruit te trekken. Laat het geheel 24 tot 48 uur staan, spoel de groenten met koud water en laat ze uitlekken in een zeef. Vul dan de schone weckflessen tot ongeveer 3 cm onder de rand met de groenten en vul ze op met de gekruide azijn tot de groenten geheel onder staan. Sluit de flessen af. Aan te raden is er een etiket op te plakken, om later niet in de war te komen. Bewaar ze minstens een maand op een koele, droge plaats. Chutney’s

Chutney’s smaken heerlijk bij pittige gekruide gerechten, bijvoorbeeld uit de Indiase of Indonesische keuken. Deze pittige zure bijgerechten worden meestal uit fruit (appelen, kruisbessen, pruimen, tomaten) bereid. Ze worden op smaak gebracht met specerijen, knoflook, uien, zout en suiker. Het fruit moet gedurende een linke tijd langzaam gekookt worden n een roestvrije of aluminium pan. )oe de chutney in schone inmaak)otten. Laat deze gedurende 2 à 3 naanden staan.