Kaaps viooltje

Onder de juiste omstandigheden bloeien kaapse viooltjes vrijwel het gehele jaar door. Ze gedijen het beste bij een temperatuur tussen 13 en 23 ‘C; bij veel hogere of lagere temperaturen houden ze op met groeien en bloeien.
kaaps_viooltje

Licht
‘s Zomers doen ze het goed voor een venster op het oosten of noorden, maar vanwege het licht kan men ze ‘s winters beter voor een zuidvenster zetten. Ze mogen echter nooit rechtstreeks door de zon worden beschenen. Bij te weinig licht worden de bladeren langwerpig en slap en blijft de bloei achterwege, bij te veel licht worden de bladeren geel.

Water en voeding
Kaapse viooltjes houden van een vochtige atmosfeer en bodem, maar deze laatste mag niet constant doorweekt zijn. Zet de pot daarom op kiezels in een schotel die zodanig met water is gevuld dat de pot het water niet raakt. Als de potgrond begint uit te drogen, geeft u ruim, handwarm water, waarbij u er op let dat de bladeren niet nat worden.
Behalve tijdens de winterse rustperiode geeft u de plant maandelijks vloeibaar plantevoedsel.

Verpotten
Kaapse viooltjes bloeien rijker als de wortels wat opgepropt zitten. Verpotten doet u pas als meer dan een derde van de bladrozet buiten de pot steekt. Het beste gebeurt dit in het voorjaar of het begin van de zomer. U kunt er speciale potgrond voor kopen of zelf een mengsel maken van een deel tuinaarde, een deel veenmos en een deel perlite. Extra bladrozetten snijdt u af en ook vergelende bladeren verwijdert u met bladsteel en al.

Vermeerdering
Kaapse viooltjes zijn eenvoudig te vermeerderen met bladstekken met een stengeldeel van 3 à 4 cm. Na 3-6 weken verschijnen de jonge blaadjes en kunt u de plantjes apart oppotten. Houd ze dan nog 2-3 weken op een warm, beschaduwd plekje en dek ze met plastic af dat voorzien is van een paar luchtgaatjes.