Kaarsen maken

Kaarsen ontwerpen en gieten is een plezierige bezigheid waar maar weinig materiaal en gereedschap voor nodig is. Ze worden meestal gemaakt van paraffmewas; het is in speciaalzaken of doe-het-zelfwinkels als korrels of in blokken te koop. Als bij de paraffine een beetje bijenwas wordt gedaan, zien de kaarsen er mooier uit en branden ze langer. Toevoeging van 10% stearine (ruim 3 eetlepels op 500 g paraffinewas) verhoogt het smeltpunt van de was. De kaars wordt harder, brandt langer en ziet er minder doorschijnend uit.

Breek de paraffine in stukken en smelt ze bij beetjes tegelijk in een oud conservenblikje, dat in een pan met kokend water wordt gezet. Controleer de temperatuur van de was met een inmaakthermometer. Was mag niet boven 100 ‘C verhit worden, anders gaat hij walmen en wordt hij bruin van kleur. Roer de stearine door de gesmolten was. Voeg kleurstof aan het mengsel toe zodra de stearine is opgelost. Gebruik uitsluitend speciale kleurstof voor kaarsen (schilfers of vloeistof). Maak een kleurmonster door een beetje was op wit papier te gieten; de kaars valt altijd iets donkerder uit dan het monster.

Kaarsen gieten

Er zijn gietvormen te koop van metaal, kunststof of glas, maar u kunt ook yoghurtbekers, melkkartons, e.d. gebruiken. Bestuif de binnenkant van de vorm met siliconenspray, dan laat de kaars gemakkelijker los.

Leg een knoop in de pit, doop de knoop in de was en trek de pit door het gaatje in het midden van de bodem. Dicht het gat goed af. Trek de pit strak, maak het andere einde van de pit vast aan een stokje, dat dwars over de bovenkant van de gietvorm ligt. Zorg dat de pit goed in het midden zit. Gebruik bij gietvormen van metaal en glas was van 90 ‘-98 ‘C, bij andere gietvormen was van 70’80 ‘C. Draag bij het gieten ovenwanten. Bij laagjeskaarsen wacht u met het gieten van de volgende kleur tot het vorige laagje hard is.

Zet de volle gietvorm tot de hoogte van de kaars in koud water en verzwaar hem met een gewicht. Verwijder het gewicht na ongeveer 30 minuten, steek het vliesje rond de pit open en giet was in het gleufje rondom de pit.

Wacht tot de was goed hard is; haal dan de vorm uit het water en laat de kaars uit de vorm glijden. Schraap oneffenheden op de kaars met een mes glad.