Kamperen

De manier waarop u gaat kamperen en de keuze van een kampeerterrein is vaak moeilijker dan bijvoorbeeld de aanschaf van de juiste uitrusting. Bij dit laatste kunt u zich goed laten voorlichten, maar de vraag: waar ga ik staan en welke eisen stel ik aan het kampeerterrein, geven vaak behoorlijke hoofdbrekens. U moet hierbij voor uzelf bepalen wat u precies zoekt: rust en stilte in een fraaie natuur; luxe of juist primitief; actief bezig zijn; veel gezelligheid en leven om u heen? Ieder z’n meug!

Het is goed een zo uitgebreid mogelijke campinggids van de uitgekozen regio te bestuderen. Dan nog blijft het reserveren van een plaatsje op een totaal onbekende camping een gokje. Als het mogelijk is (bijvoorbeeld in ons eigen land), doet u er goed aan op een kampeerplaats, waar u een langere vakantie wilt houden, eerst eens een weekend te gaan proefdraaien. Welke keuzemogelijkheden hebt u nu zoal?

Grote, luxe campings
Vooral ideaal wanneer u met (kleinere) kinderen gaat kamperen. U hebt namelijk op deze grote campings allerlei faciliteiten, zoals wasen doucheruimtes met warm en koud water en scheerstopcontacten, afwasbakken, wasen strijkgelegenheid, kampwinkel, kantine, en soms een babykamer en kinderopvang.
Bij de grotere campings behoort ook vaak een zwembad en een groot grasveld voor de beoefening van allerlei sportieve bezigheden. Veel mensen vinden het ook een groot voordeel wanneer ze hun auto bij de tent of caravan mogen laten staan, iets dat op kleine kampeerterreinen nogal eens verboden is.

Natuurkampeerterreinen
Op deze natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer moet u zich houden aan de regels die op ieder terrein gesteld worden. Deze eenvoudige terreinen zijn alleen toegankelijk met een kampeerbewijs (dit wordt verstrekt op grond van een eigen verklaring, waarin de houder zich verplicht zich aan bepaalde gedragsregels te houden), en bedoeld voor sportieve kampeerders met een ‘toeristisch kampeermiddel’. Zo mogen auto’s nooit bij de tent geplaatst worden. De maximale verblijfsduur is 4 weken en het huren van een seizoenof jaarplaats is niet mogelijk. Faciliteiten (toiletten, stopcontacten, douches, e.d.) zijn wel aanwezig, maar minder luxe dan die op grote, commerciële terreinen. Huisdieren zijn niet toegestaan. Het voor anderen hoorbaar spelen van radio of tv is verboden, en vanaf 22.00 uur moet er extra stilte in acht genomen worden.

Landgoedkampen
Wie in zijn vakantie op een heel mooi plekje wil kamperen en graag actief wil bezig zijn, moet eens denken aan dit ANWB-initiatief. U kampeert daarbij op plaatsen die verder niet toegankelijk zijn voor kampeerders. Het doel van deze kampen is achterstallig onderhoud in te halen op landgoederen welke voor publiek opengesteld zijn. Schrik niet: de te verrichten karweitjes zijn beperkt tot enkele uren per dag. Het motto is: ontspanning door inspanning.

Kamperen bij de boer
Dit is een verschijnsel dat de laatste jaren nogal een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. De inmiddels vrij grote groep boeren die een deel van hun grond uitbaten als kampeerterrein zijn verenigd in de Stichting Vrije Recreatie.

Kamperen in het buitenland
Vooral in het vakantieseizoen is het van belang tevoren een plaatsje op de camping van uw keuze te reserveren. Oriënteert u zich grondig over wat wel en wat niet mag, vooral over het zogenaamde vrij kamperen.

Geef een reactie