Kasten

Voor alle typen kasten geldt één gouden regel: berg alle vaak gebruikte artikelen op tussen heup en ooghoogte, minder vaak gebruikte onder in de kast en zelden gebruikte bovenin. Leg verder kleine voorwerpen op een lagere plank, zodat ze zichtbaar zijn en gemakkelijk uitgezocht kunnen worden. Omdat maar weinig mensen hoger dan 25 cm boven hun hoofd kunnen reiken dienen de bovenste planken gereserveerd voor zelden gebruikte zaken zoals koffers.

Kleerkasten
Een gemiddelde kleerkast heeft een hangkastgedeelte van 90 tot 150 cm. Die ruimte kan worden vergroot door het monteren van twee rails boven elkaar, om zo ook overhemden, rokken, colbertjasjes e.d. te kunnen ophangen.

Door het aanbrengen van extra legplanken neemt niet alleen de bergruimte toe maar behoort ook het tijdrovende inen uithalen van allerlei zaken tot het verleden. Gebruik voor het bevestigen van extra planken dragers die verstelbaar zijn. Ook kan ruimte worden gewonnen door middel van losse legtafels; ze hoeven niet de hele breedte of diepte van de kast te beslaan. Ook schuifmandjes op de kastplanken vergroten de bergruimte. Houd de kastbodem schoon. Zet schoenen op een lage plank of berg ze op in dozen. Hang tennisrackets, bezems, etc. op aan haakjes.

Goed licht vergemakkelijkt het op orde houden van een kast. Hulpmiddelen daarbij: witte, halfmatte binnenwanden en een lamp (eventueel op batterijen).

Voorkom mufheid in kleerkasten door in de deur een ventilator te installeren of louvredeurtjes te monteren. Een blik met houtskool op een van de planken absorbeert vocht en voorkomt mufheid.