Katten als huisdier

Al vele eeuwen heeft de mens katten gehouden als huisdier; veelal voor het vangen van muizen en ratten. In bepaalde culturen werd de kat echter zelfs als een heilig dier vereerd. De laatste jaren houden wij katten voornamelijk als gezelligheidsdier. Daarom is de kat ook heel populair geworden. Voor dat laatste zijn nog wel meer redenen aan te geven: een kat is tamelijk gemakkelijk zindelijk te maken, hij is ook erg huiselijk. Veel mensen geven de voorkeur aan een kat boven een hond, omdat, zoals men wel zegt, een kat een persoonlijkheid is, met een eigen willetje. Een kat zal zich bijna nooit hechten aan een autoritaire baas, zoals een hond dat wel gauw zal doen.

Zoals bij alle huisdieren, moet u ook bij de aanschaf van een kat heel goed de nadelen overwegen. U zult rekening met uw huiskat moeten houden, hem op tijd eten moeten geven en daar ook geld voor over hebben, de kattebak regelmatig moeten schoonmaken en hem zijn verzorging moeten geven.

Denkt u er ook aan dat een kat zich aan zijn omgeving hecht. Bent u dus door omstandigheden gedwongen zeer regelmatig te verhuizen, is het af te raden een kat in huis te nemen. Het dier raakt in zo’n geval gemakkelijk van streek, kan zelfs weglopen van zijn nieuwe adres en gaan zwerven.

Ook de seksuele gedragingen van katten kunnen u misschien niet aanstaan. Een poes krijgt soms het ene nest na het andere. Een ongecastreerde kater laat op ongewenste plekken zijn doordringend ruikende urine achter. Castratie en/of sterilisatie zijn dan de beste oplossing. Het zijn vrij eenvoudige ingrepen en de behandelde dieren zijn na afloop tevreden, gezond en aanhankelijk.