Keelpijn

Keelpijn kan het gevolg zijn van te veel roken, drinken of te hard praten. Ernstiger is het als de pijn een symptoom is dat de keel door ziektekiemen is aangevallen. Veelvuldig gorgelen kan helpen zodra men een droog, kriebelend gevoel in de keel krijgt.

Veel infecties, door een bacterie of een virus veroorzaakt, kunnen behandeld worden met een antibiotica. Er zijn verschillende soorten keelpijn. Angina tonsillaris bijvoorbeeld is een acute infectie. Er is sprake van een opeenhoping van etter rondom de amandelen. Een arts moet hier hulp bieden.

Keelpijn komt ook voor bij de bof, een virusinfectie bij de speekselklieren in de hoek van de kaak. Faryngitis is een andere pijnlijke keelaandoening. Bij een acute aanval is de achterkant van de keel rood en wit gespikkeld. Bovendien kunnen het gehemelte en de amandelen besmet zijn. Een ontstoken strottehoofd, als gevolg van een verkoudheid, geneest men door bedrust, gorgelen, inhaleren en zwijgen. Oesofagitis noemt men de ontsteking aan de slokdarm door het nuttigen van prikkelende of te hete dranken. Koud water of melk brengt hier verlichting. Ontsteking van amandelen, gepaard gaande met keelpijn, is voornamelijk een kinderziekte. Tonsillitis moet altijd door een arts behandeld worden.

Verkoudheid veroorzaakt in de meeste gevallen keelpijn. De keel voelt droog aan en de patiënt kan moeilijk slikken. Soms heeft men koorts. De achterkant van de keel is erg rood. Gorgelen met een antisepticum en veel warm drinken kunnen het ongemak verlichten.