Kerstversiering

De gezellige decembermaand wordt nog genoeglijker wanneer u in huiselijke kring uw eigen kerstversieringen maakt. Het vergt wat tijd, maar de voldoening is heel groot.

Kransen
Vooral bij het maken van uw kerstkransen kunt u zich uitleven. Een geheel groene krans ziet er het leukst uit wanneer u verschillende soorten groen gebruikt. De verschillen in bladvorm en structuur geven de krans iets levendigs. U kunt gebruik maken van hulst, mistletoe, laurier, klimop, taxus, liguster, tijm. Let erop dat u verse, niet beschadigde takken gebruikt.

Vooral in de Scandinavische landen zult u vaak een krans van denneappels kunnen aantreffen. U verzamelt hiervoor denneappels in alle maten en vormen. Van kleintjes vormt u met ijzerdraadjes eerst bosjes. Dan maakt u een basiskrans bekleed met mos en u bevestigt daarop de denneappels. U werkt zo’n krans af met een grote strik met afhangende linten.

Voor een krans van bonte lapjes neemt u als basis een krans van schuimplastic. U steekt kriskras door deze basiskrans ijzerdraadjes. Met een kartelschaar knipt u lapjes van zoveel mogelijk verschillende stoffen (u kunt ook diverse tinten van één kleur nemen). De lapjes prikt u dan op de krans. Nog aardiger is het misschien van de lapjes mooie losse strikjes te maken, en deze dan op de
kranste bevestigen.

Papier en karton
Papier en karton zijn natuurlijk uitermate geschikt en gemakkelijk om te verwerken tot kerstversiering. Denk hierbij aan guirlandes, kaarsmanchetten, tafelversiering, wenskaarten, enzovoort. Probeert u ook eens een hele kerststal te maken van karton. Deze kunt u dan extra versieren en aanvullen met allerlei andere materialen.

Kerstboomkoekjes
Bij uit.’Jtek geschikt om samen met kinderen te doen is het zelf bakken en daarna versieren van kerstkoekjes voor in de kerstboom.
Het basisrecept voor koekjes is te vinden bij Koekjes, deeg voor. Pas de vorm van de koekjes aan het kerstfeest aan. Maak bijvoorbeeld kerstkransjes. Rol het deeg uit tot een dunne lap. Steek er met een glas rondjes uit. Leg deze op de bakplaat en steek er dan in het midden met de appelboor kleinere rondjes uit. Voor het bakken bestrijken met losgeklopt ei of melk. Hang de koekkransjes met gekleurde lintjes in de kerstboom.

Van het koekjesdeeg kunnen ook kerstfiguren gemaakt worden: kerstmannetjes, -boompjes, -sterren. Deze kunnen later eventueel versierd worden met glazuur in verschillende kleuren (zie Glazuur) of met andere garneringen. Vergeet niet om voordat de deegfiguren de oven ingaan, er een gaatje in te maken, zodat de kerstkoekjes aan een lintje of draadje in de boom kunnen hangen.