Kettingzaag

Brandstof bijvullen, smeren, basisonderhoud, slijpen
Doe pas brandstof in een door een benzinemotor aangedreven kettingzaag nadat alle zaagsel verwijderd is, met name uit de luchtopeningen. Houd de brandstof zuiver door ook het benzineblik schoon te maken en de benzine eventueel te zeven.

Gebruik het voorgeschreven mengsel van benzine en tweetaktolie. Koop dat bij het tankstation of meng het zelf in een schoon blik.

Controleer de bougies voor elk zwaar of omvangrijk karwei. Als ze een dikke aanslag hebben vervang ze dan door nieuwe. Maak na iedere 510 uur zagen de koelvinnen van het apparaat schoon met een stijve borstel en een stofzuiger. Verwijder daartoe de motorkast. Neem het luchtfilter uit de machine (meestal zit die onder het carburatordeksel), maak het schoon in een sopje met afwasmiddel, spoel het na en laat het goed drogen.

Maak aan het begin van het seizoen het brandstoffIlter schoon met carburatorreiniger. Trek de slang uit de brandstoftank en maak het filter los. Plaats filter en slang vervolgens weer terug. Vervang het filter indien het apparaat bij het gasgeven hapert.
Vul tijdens het brandstof bijvullen telkens ook het oliereservoir bij met kettingolie. Heeft de machine een kettingsmeerhandel controleer dan tijdens het zagen regelmatig het oliepeil. Ook bij automatisch smeren kan een tekort aan olie de zaag beschadigen.

Controleer de kettingspanning voor maar ook tijdens het zagen, vooral het eerste halfuur. Bij een correct gespannen koude zaagketting zijn de dooms aan de binnenzijde van de ketting onzichtbaar; ze steken iets uit als de zaag op temperatuur is. ~oet de ketting bijgespannen worden laat de zaag dan afkoelen, maak de bevestigingsmoer(en) van het zwaard los en draai de stelschroef bij, gewoonlijk tegen de klok in. Zet de moer (en) weer vast.