Kliekjes

Hoe vaak komt het niet voor dat u en de uwen smakelijk gegeten hebben, maar dat er nog net wat overblijft. Zonde om weg te gooien. Maar ja, wat doe je ermee? Velen van u zullen fantasie genoeg hebben, om het de volgende dag weer te gebruiken. Toch volgen hier enkele suggesties.

Restje vlees
Snijd het vlees in plakjes of blokjes, laat het door en door warm worden in een beetje boter of bak het nog wat op. Fruit in boter wat paprika, ui, tomaat, champignons. Doe het vlees erdoor. Op smaak brengen met zout en peper en met die kruiden en specerijen die u beschikbaar hebt en lekker vindt. U verdeelt het vlees-groentemengsel over vers geroosterde sneetjes brood en serveert het geheel warm.

Restje diverse groenten
Deze verwerkt u tot een groentepasteitje. De kant-en-klare pasteibakjes verwarmt u voor in de oven. Kneed 2 eetl. boter en 2 eetl. bloem tot een deegje. Breng dit met 1~ dl vocht en ‘k 1 witte wijn onder voortdurend roeren aan de kook. Klop een eierdooier los met 3 eetl. koffieroom en verdun dit met enkele eetlepels van de saus. Giet het mengsel al roerend bij de overige saus en laat deze goed heet worden, echter niet meer laten koken. Nu mengt u hier doorheen de opgewarmde restjes groenten, het geheel brengt u op smaak met zout, peper en bieslook. De zo ontstane groenteragoût dient u op in de warme pasteibakjes. Het is ook goed mogelijk de ragoût in een rijstrand te serveren.

Restje aardappel
Van de gekookte aardappelen van de vorige dag maakt u snel een eenvoudige aardappelsalade. Daarvoor maakt u een slasaus van mayonaise, citroensap, zout, versgemalen peper, mosterd, ui, augurken, paprika, tomaat. Meng het geheel goed en doe de saus over de in blokjes gesneden aardappelen. Schep alles voorzichtig door elkaar en laat het gedurende enkele uren op een koele plaats goed intrekken.