Klierkoorts

Klierkoorts, bekend onder de naam ziekte van Pfeiffer en ook wel de ‘kissing disease’ genoemd, komt veel voor bij kinderen en jonge volwassenen. Omdat het virus dat de ziekte veroorzaakt zich in het speeksel van de patiënt bevindt, kan besmetting door kussen of ander nauw contact plaatshebben.

In vele gevallen en vooral bij kinderen is de aandoening bijna niet te onderscheiden van andere infecties van de bovenste luchtwegen. Bloedonderzoek kan de diagnose bevestigen.

De verschijnselen zijn: keelpijn of amandelontsteking, vaak met gele vlekken op de amandelen en rode vlekjes achter in de keel; gevoel van lusteloosheid en slechte eetlust; koorts, hoofdpijn en zwelling rond de ogen; opgezwollen klieren in de hals, oksels en liezen; in sommige gevallen een opgezette milt; geelzucht of een uitslag zoals bij rode hond.

De verschijnselen houden meestal twee à drie weken aan, waarna het nog zes tot acht weken kan duren voordat de patiënt zich weer helemaal in orde voelt.
In de acute fase is bedrust noodzakelijk. Blijf in een koele omgeving en drink extra veel. Gebruik geen alcoholische dranken tot na het volledige herstel, want de lever is doorgaans geïnfecteerd.