Hoe werkt een koffiezetapparaat?

In grote lijnen zijn er twee typen elektrische koffiezetapparaten: perculators en druppelapparaten.

Voorkom bij een perculator dat er koffie in de stijgbuis valt door deze tijdens het vullen met een vinger afgesloten te houden. Wordt de koffie bitter, reinig het apparaat dan door het te laten werken op een oplossing van 8 kopjes water en 2 theelepels dubbelkoolzure soda.

Als een perculator slappe koffie maakt of het water alleen maar verwarmt, controleer dan de stijgbuis en de inlaatklep, of de keramische mantel. Reinig ze met een pijpedoorsteker. Is de stijgbuis verbogen, of de keramische mantel gescheurd, vervang die dan.

Helpt dit niet dan kan het verwarmingselement of de thennostaat defect zijn. Vervanging is een karwei voor de vakman; controleren kunt u zelf. Haal de knop van de sterkteregelaar en maak de schroeven los. In het apparaat bevindt zich een gesloten eenheid met daarin een verhittingsen warmhoudelement (in andere typen zijn beide elementen gescheiden en zichtbaar). Tevens zijn zichtbaar een thennostaat en/of wellicht een smeltveiligheid.

Meet deze onderdelen door met een doormeetpen of -apparaat. de verwarmingselementen door een van de draden los te maken en een van de aansluitpunten te verbinden met het testapparaat: het lampje moet gaan branden. Controleer op dezelfde wijze de thermostaat, met de sterkteregelaar op Sterk.

Als de perculator niet functioneert in een werkend stopcontact controleer dan het snoer. het snoer intact, kijk dan of de draden goed in de stekker zijn bevestigd.
Blijft de koffie niet warm, meet dan het warmhoudelement door. Brandt het lampje van het doormeetapparaat niet, vervang dan het element; vervang ook alle pakkingen. Is het element in orde, controleer dan de thermostaat zoals beschreven.

Druppelapparaten
Druppelapparaten hebben alle dezelfde basiselementen: een verwarmingselement, een warmhoudelement (onder de koffiekan), een smeltveiligheid, een thermostaat en een of twee schakelaars. Het binnenste van het apparaat is meestal toegankelijk via de achterwand. Bij een type dat op zwaartekracht werkt, moet een veertje worden losgemaakt om de watertank te kunnen verwijderen; bij een type met pomp moeten de schroeven worden losgemaakt.

Functioneert het apparaat niet in een werkend stopcontact, controleer dan eerst het snoer. Is dit in orde meet dan het verwarmingselement door. Test tegelijkertijd schakelaar(s), smeltveiligheid en thermostaat. Een apparaat dat slappe koffie zet, heeft meestal een defecte thermostaat. Als de koffie niet warm blijft, kan het warmhoudelement of de schakelaar defect zijn. Schroef de bodemplaat los om het warmhoudplaatje te kunnen verwijderen. Binnenin bevindt zich een geïsoleerde verwarmingsdraad of mica plaatje met dunne draadjes. Meet ze door; controleer ook de schakelaar.

In een koffiezetapparaat met pomp kunnen stoornissen optreden door het afzetten van kalksteen. Laat het apparaat een keer per maand werken op een oplossing van half azijn, half water (tenzij de fabrikant anders aangeeft) en vervolgens, ter schoonmaken, op zuiver water. Haal kalksteen uit de monding van de druppelleiding met behulp van een naald of een tandestoker.