Koliek

Voorkomen en verhelpen

Kolieken bij baby’s worden meestal veroorzaakt doordat de darmen nog niet goed werken. Normaal trekken de darmspieren zachtgolvend samen waardoor het voedsel wordt voortgestuwd. Als zich luchtbellen of gassen in de darmen’. vormen, kan een pijnlijke koliek het gevolg zijn. Deze treedt meestal op in de vroege avonduren. Het verschijnsel gaat meestal vanzelf over als de baby drie maanden oud is.

Om een koliek te voorkomen moet men bij flessevoeding controleren of het gaatje in de speen niet te groot is. Houd de fles in de juiste stand zodat de baby niet te veel lucht inslikt. Als het kind last van koliekaanvallen heeft, stop dan enige tijd met voedsel waarop hij verkeerd reageert. Wiegen of wandelen met de wagen wil ook wel helpen. Wanneer de baby geen baat heeft bij dergelijke eenvoudige middelen is het verstandig de arts te raadplegen.

Als volwassenen last hebben van een maag of darmkoliek zijn psychische spanningen meestal de oorzaak. Wijziging van levensritme en een lichtere levenshouding kunnen het probleem in de basis aanpakken. Bij veelvuldige aanvallen moet men een arts inschakelen.