Koplampen vervangen

Zorg dat u altijd reservelampen van het goede type bij u heeft, zodat u een defecte lamp kunt vervangen. Bij aanhouding door de politie zal deze u soms de gelegenheid geven de lamp ter plaatse te vervangen, waarna een bekeuring achterwege blijft. Vaak zal de andere lamp het binnen korte tijd ook begeven en minder licht produceren dan de nieuwe lamp, zodat het aan te raden is beide koplampen gelijktijdig te vervangen.

Hoe de lamp kan worden losgemaakt, staat meestal duidelijk in de handleiding bij de auto beschreven.
Gewoonlijk moet in het motorcompartiment aan de achterkant van de lampeenheid een spanveer worden losgemaakt. Vervolgens kan de lamphouderdeksel eruit worden getrokken en de stekker losgemaakt. Na verwijdering van de spanveer van de lamphouder kan de lamp eenvoudig worden uitgenomen en vervangen, waarna de werkzaamheden in omgekeerde orde worden uitgevoerd.

Er zijn echter ook auto’s waarbij de lamp vanaf de voorzijde wordt bereikt. Vaak moet eerst een beschermlijstwerk, dat met schroeven vastzit, worden verwijderd. Vervolgens haalt u de eveneens met schroeven vastzittende bescherming van de lamp af. Draai niet per ongeluk aan de stelschroeven van de koplamp -te herkennen aan het veerwerk -, want dan moet de lamp opnieuw worden afgesteld. Soms zult u kruipolie moeten gebruiken om verroeste schroeven los te krijgen. Nu kunt u de koplamp naar voren trekken en de lamp eruit halen en vervangen. Ten slotte zet u alles weer vast.
Let op! Voorkom dat u met uw vingers de lamp aanraakt. Huidolie of vet op de lamp verdampt, waardoor de reflector kan worden aangetast.