Kralen

Gebruik voor het rijgen van kralen sterk nylondraad en een grote naald. Leg een dubbele knoop in de draad op ongeveer 8 cm van het uiteinde. Rijg de eerste kraal aan de draad en schuif haar tegen de knoop. Maak een lus en haal er het vrije uiteinde doorheen. Trek haar nog niet vast. Steek de naald door de lus, zodat de kraal strak tegen de eerste knoop komt te liggen. Trek de draad langzaam aan en schuif de knoop met de naald tegen de kraal. Gebruik een ooievaarsbektang om de knoop zo strak mogelijk tegen de kraal te krijgen. Rijg de andere kralen op dezelfde manier aan. Bevestig de laatste kraal en leg een dubbele knoop in de draad.

Kralen op stof naaien
Kralen op stof naaien kan het beste met een stevige grote naald en sterk nylongaren. Houd de stof strak; u kunt de lap in een borduurring spannen. Als de stof blijft rimpelen, speldt u haar met kralen en al op een vochtige lap en laat u het geheel in de lucht drogen.
U kunt de kralen met rijgsteken op de stof vastzetten of ze stuk voor stuk met stiksteken bevestigen. Hecht de draad aan de verkeerde kant van de stof aan, steek de naald door de stof en schuif er een kraal op. Maak een stiksteek. Rijg zo elke kraal op de stof en schuif iedere kraal stevig tegen de vorige aan.

Snoeren kralen kunnen met de hand op de stof genaaid worden.
Er zijn twee naalden en twee draden nodig. Hecht een draad aan de verkeerde kant van de stof aan, steek hem door de stof en schuif er enkele kralen op. Hecht de tweede draad aan, steek hem door de stof en zet er het snoertje kralen mee vast op de stof. Herhaal dit en hecht beide draden aan de verkeerde kant van de stof af.